Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarský minister spravodlivosti označil Európsku prokuratúru za zbytočnú

László Trócsányi
László Trócsányi (Zdroj: Facebook)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi nepodporí vstup svojej krajiny do Európskej prokuratúry (EPPO). Trócsányi to uviedol v utorok v Budapešti na vypočúvaní pred parlamentným výborom pre európske záležitosti pred nástupom do nového vládneho cyklu.

Podľa spravodajského servera hvg.hu ministerský kandidát pripomenul, že vlády Maďarska i Poľska považujú túto otázku za záležitosť suverenity, na základe čoho je zriadenie takejto inštitúcie v protiklade s princípom Európy národov.

Ďalším problémom s EPPO, ktorá by mala vzniknúť zrejme do roku 2021, je podľa jeho slov "nepremyslená a chybná" koncepcia pripravovanej prokuratúry. Ako dodal, jej funkciu už totiž plní Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ale aj Eurojust, koordinujúci spoluprácu orgánov prokuratúr členských štátov Európskej únie.

Rada EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť na svojom októbrovom zasadnutí v Luxemburgu súhlasila s vytvorením EPPO. Tá bude vyšetrovať trestné činy poškodzujúce finančné záujmy Európskej únie a stíhať ich páchateľov.

Viac o téme: MaďarskoBudapešťLászló TrócsányiEurópska prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu