Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vydražili bibliu Anonymných alkoholikov: Milióny za ich zakladajúci dokument

Jim Irsay
Jim Irsay (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Zakladajúci dokument celosvetovej siete Anonymných alkoholikov (AA) v sobotu vydražili v americkej Kalifornii. Takzvanú Veľkú knihu získal za 2,4 milióna dolárov miliardár Jim Irsay, informovala dnes agentúra AP.

Majiteľ klubu amerického futbalu Indianapolis Colts povedal, že plánuje pre rukopis vytvoriť zvláštne výstavné miesto. Tiež ho chce niekoľko mesiacov v roku predvádzať v ústredí AA v New Yorku.

Dodal, že sa dokument pokúšal kúpiť už pred rokmi, keď bol tiež ponúkaný v aukcii. Irsay naznačil, že sám s alkoholom bojoval a svojim činom sa snaží pomáhať druhým. Stretnutie AA vraj prvýkrát navštívil pred 25 rokmi.

Nevyliečiteľná choroba

Rukopis so 161 stranami obsahuje poznámky jedného zo zakladateľov AA Williama Wilsona a sumarizuje filozofiu celého hnutia. Motto knihy sa opiera o tvrdenie, že alkoholizmus je nevyliečiteľná choroba a jedinou šancou, ako sa ho zbaviť, je chuť a túžba po úplnej abstinencii.

Rukopis vydražila aukčná sieň Profiles in History, ktorá sa špecializuje na predaj dokumentov a predmetov vzťahujúcich sa k Hollywoodu. Web venovaný aukcii opísal rukopis ako „bibliu miliónov ľudí", ktorá bola preložená do 43 jazykov a ktorej sa od roku 1939 predalo 30 miliónov kópií.

Je to kult?

AA založili Wilson a Robert Smith v roku 1935. Na základe vlastných skúseností rozbehli projekt, ktorý ako jeden z prvých začal na liečbu závislosti používať skupinové terapie. Základ tvorí stretnutie závislých na alkohole v úplnej anonymite. Členovia AA udržiavajú jeden druhého v odhodlaní abstinovať a vymieňajú si navzájom skúsenosti.

Združenie, ktoré funguje na báze samostatných skupín, pôsobí aj v Česku. Napriek masovému rozšíreniu nie je hnutie AA bez kritikov. Niektorí ho prirovnávajú ku kultu a iní tvrdia, že mnohým alkoholikom nepomohlo.

Viac o téme: AlkoholJim IrsayAA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu