Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gang Slovákov zotročoval v Anglicku ľudí: Rodinný biznis, užívali si luxusný život!

Rodina zločincov
Rodina zločincov (Zdroj: northumbria.police.uk)

LONDÝN - Sedem členov rómskej rodiny Rafaelovcov, ktorá pochádza zo Slovenska, ale dlhodobo žila v anglickom meste Newcastle, uznal britský súd vinnými z obchodovania s ľuďmi a ich zotročovania. Denník The Northern Echo vo štvrtok informoval, na čo gang minul peniaze "zarobené" na zraniteľných ľuďoch, ktorých nalákal do Spojeného kráľovstva na prísľub práce. Zisk využil na nákup zlata a šperkov, výletov do kasína, dovolenky v Stredomorí či Audi Q7 za 10-tisíc libier (cca 11 300 eur).

Podnikateľ Antonino Vadala definitívne odchádza zo Slovenska: V Taliansku bude do desiatich dní

Na Korunnom súde odznelo, že jedna zo žien sa pokúsila pri zatýkaní zničiť svoj mobilný telefón. Polícia v ňom našla fotografiu kufra plného desiatok tisíc eur. Prokurátor John Elvidge uviedol, že otroctvo je "rodinným podnikaním" Rafaelovcov.

Obete prileteli do Veľkej Británie s prísľubom práce, no skončili v lacnom ubytovaní a museli dlhé hodiny drieť pri recyklácii pneumatík, umývaní áut, čistení tehál na ďalšie použitie alebo v potravinárskych továrňach. Rafaelovci im umožnili nechať si iba zlomok z toho, čo zarobili. Kontrolovali ich bankové účty a zabavili im doklady totožnosti.

Jeden z mužov vypovedal, že ho zotročovali celé roky, izolovali od jeho ženy a detí, ktoré si mysleli, že si svoj zárobok necháva pre seba. Odsúdení v mene svojich obetí žiadali v Británii aj o sociálne prídavky a dávali si v ich mene schvaľovať pôžičky.

Vzhľadom na to, že cudzinci neovládali angličtinu, neboli schopní sa sami zo svojej situácie dostať. Navyše boli zastrašovaní. Prokurátor dodal, že nebolo nutné ich ani priväzovať, pretože okolnosti spôsobili, že sa z nich v súlade so všetkými zámermi a cieľmi, stali zajatci.

„Boli to cudzinci v zahraničí, s cudzím jazykom, bez nezávislých prostriedkov alebo s prístupom k peniazom. Boli závislí od Rafaelovcov, ktorí ich kontrolovali," dodal. Prokuratúra nevedela presne vyčísliť, koľko rodina získala za sedem rokov, no "spoľahlivý príjem" určite predstavoval stovky tisíc libier. Niektoré peniaze boli vymenené za zlato a prepravované z Veľkej Británie k príbuzným v Zlatých Moravciach na západnom Slovensku.

Hlavou gangu boli podľa prokurátora bratia Roman (33) a Márian (39) Rafaelovci, ktorých uznal súd vinnými zo zločineckého spolčenia za účelom spáchania trestných činov otrokárstva, obchodovania s ľuďmi a prania špinavých peňazí. Do prípadu sú zapojené aj ich manželky. Poľka Angelica Checová (30), ktorá má s Romanom štyri deti a Mariánova manželka Ružena (38).

Matka bratov, tiež menom Ružena (58), bola odsúdená za pranie špinavých peňazí a obchodovanie s ľuďmi. Ďalšími dvomi odsúdenými sú bratranec bossov Juraj Rafael (38) a 17-ročný neplnoletý člen gangu, o ktorom nemohli byť podrobnosti pre jeho nízky vek zverejnené.

Pojednávania sa zúčastnili aj traja tlmočníci, ktorí prekladali z a do poľštiny, slovenčiny a rómčiny.

Viac o téme: GangOtrokárstvoSúd SlovenskoRafaelZotročovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu