Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spoločne za mier v Kórei: Peking a Soul chcú spolu ukončiť kórejskú vojnu

Kim Čong-un a Mun Če-in
Kim Čong-un a Mun Če-in (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP)

SOUL - Lídri Južnej Kórey a Číny budú úzko spolupracovať na dosiahnutí mierovej zmluvy so Severnou Kóreou, ktorá by oficiálne ukončila kórejskú vojnu. Vyhlásili to v piatok prezidenti oboch krajín.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom tiež zdôraznili dôležitosť úlohy Číny pri ukončení jadrových ambícií Severnej Kórey, uviedol úrad juhokórejského prezidenta.

Telefonát nasledoval týždeň po tom po tom, ako lídri Južnej a Severnej Kórey ohlásili kroky smerujúce k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Vyslovili sa tiež za oficiálne ukončenie kórejskej vojny z rokov 1950-53 a za uskutočnenie trojstranných rozhovorov s Washingtonom alebo štvorstranných rokovaní aj s účasťou Pekingu.  

Obe Kórey zostávajú technicky stále vo vojne, keďže kórejská vojna sa skončila iba prímerím, pripomína agentúra Jonhap. Si Ťin-pching uvítal medzikórejskú dohodu a prisľúbil svoju plnú podporu mierovému úsiliu.

Čínsky prezident taktiež povedal, že severokórejský vodca Kim Čong-un zopakoval svoju ochotu k denuklearizácii počas tohtotýždňového stretnutia s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im v Pchjongjangu. Podľa Si Ťin-pchinga Kim znovu potvrdil svoju ochotu zatvoriť jadrový testovací areál Pchunggje a ukončiť nepriateľstvo na Kórejskom polostrove prostredníctvom deklarácie o konci kórejskej vojny.

Viac o téme: ČínaSeverná KóreaKĽDRJužá Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu