Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozruch okolo bin Ládinovho bodyguarda v Nemecku: Vláda ho chce deportovať aj napriek zákazu súdu

Sami A.
Sami A. (Zdroj: YouTube/SpiegelTV)

BERLÍN - Nemecká vláda tvrdí, že sa snaží deportovať bývalého ochrankára Usámu bin Ládina, a to aj napriek rozhodnutiu súdu, ktoré jeho transfer do rodného Tuniska zakazuje.

Prípad Samiho A. vyvolal v Nemecku pobúrenie po tom, čo vyšlo najavo, že mesačne poberá sociálnu podporu vo výške 1 168 eur. Krajinská vláda v Severnom Porýní-Vestfálsku tieto informácie poskytla na žiadosť krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Uviedla tiež, že 42-ročného otca rodiny nemožno deportovať, pretože by ho v Tunisku mohlo čakať mučenie.

Nemecko preto teraz žiada diplomatické záruky od Tuniska, že muža nebudú mučiť, africká krajina ich však zatiaľ neposkytla. Hovorca spolkového ministerstva vnútra Harald Neymanns v stredu povedal, že "sú pokusy deportovať bývalého bodyguarda bin Ládina" a ministerský krízový štáb čoskoro prípad preskúma.

Podľa svedeckých výpovedí v nemeckom protiteroristickom procese z roku 2005 pracoval Sami A. niekoľko mesiacov v roku 2000 ako jeden z bin Ládinových osobných strážcov v Afganistane. On sám to popiera, avšak sudcovia v Düsseldorfe uverili svedkom. Samiho A. vyšetrovali pre možné väzby na al-Kájdu v roku 2006, ale nevzniesli voči nemu obvinenia.

V súčasnosti žije Sami A. so ženou a štyrmi deti v Bochume na západe Nemecka, keďže má dočasné povolenie na pobyt. Jeho žiadosť o azyl v roku 2007 úrady zamietli, pretože je v krajine registrovaný ako bezpečnostná hrozba. Musí sa preto denne hlásiť na policajnej stanici.

Viac o téme: OchrankárNemeckoUsám bin Ládin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu