Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nelichotivé výsledky prieskumu: Macronova politika sa nepáči viac ako polovici Francúzov

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/ Jean Francois Badias)

PARÍŽ - S francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom nie je spokojných 60 percent domáceho obyvateľstva. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré v stredu zverejnili tamojšie médiá - magazín Paris Match, rozhlasová stanica Sud Radio a spravodajská televízia CNews.

Macronove nadchádzajúce prvé výročie v najvyššom štátnom úrade sprevádzajú vo Francúzsku rozsiahle štrajky a protesty. Jeho ohlásené reformy mnohých sektorov od súdov a školského systému až po národného železničného prepravcu vyvolali nevôľu obyvateľov, tvrdí agentúra Ifop-Fiducial, ktorá prieskum realizovala.

V oblasti zahraničnej politiky vrátane Blízkeho východu a klimatickej diplomacie, kde Macron zaujal energický postoj, bol verdikt respondentov pozitívnejší. Približne 67 percent opýtaných súhlasí, že jeho obrana EÚ je pre vzťahy s týmto blokom prínosná, kým 63 percent uviedlo, že Macron zlepšil imidž Francúzska v zahraničí.

Päťdesiatšesť percent uviedlo, že prezident posilnil ekonomický rast Francúzska a atraktívnosť krajiny pre investorov. Iba 27 percent však podporuje jeho zvýšené dane pre dôchodcov a len podľa 18 percent respondentov Macron zlepšuje zdravotnú starostlivosť. Len 30 percent si myslí, že Macron rozumie potrebám obyvateľstva. Ľavicové spektrum francúzskeho elektorátu tvrdí, že jeho daňové úľavy pre majetných ľudí z neho robia "prezidenta pre bohatých".

Viac o téme: PrieskumNespokojnosťFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu