Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron sa v Berlíne stretol s Merkelovou: Zhodli sa na nutnosti spoločných návrhov obnovy EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron chcú napriek odlišnostiam názorov na niektoré aspekty reformy Európskej únie čoskoro prezentovať spoločné návrhy na oživenie starého kontinentu. Vyplýva to z informácií, ktoré zazneli počas štvrtkovej návštevy najvyššieho francúzskeho predstaviteľa v Berlíne.

"Potrebujeme otvorené diskusie a napokon aj pripravenosť na kompromisy," vyhlásila nemecká kancelárka, podľa ktorej jestvuje vôľa prijať hlavné rozhodnutia do summitu Únie na sklonku júna. Obaja lídri európskych krajín súčasne avizovali, že pri svojich stretnutiach s prezidentom USA Donaldom Trumpom by chceli vystupovať so spoločným postojom v otázke obchodného sporu a riešenia konfliktu v Sýrii. Tak Angela Merkelová, ako aj Emmanuel Macron zavítajú na budúci týždeň do Washingtonu.

Francúzsky prezident v Berlíne podčiarkol, že Európa je na rázcestí. "Žijeme vo chvíli európskeho dobrodružstva, ktoré je skutočne jedinečné," formuloval Macron a pripomenul, že spoločná suverenita starého kontinentu prechádza skúškou v dôsledku vojen a obchodných konfliktov. "Aj v rámci našich štátov vznikajú pochybnosti a rodia sa silne nacionalistické vízie", konštatoval a dodal, že ide o moment rozhodujúci pre budúcnosť Európy.

Hosť z Paríža ešte pred schôdzkou s Merkelovou hovoril v Berlíne o pretrvávajúcom migračnom tlaku na Európsku úniu a nutnosti dohodnúť sa na novom systéme spoločenstva, ktoré zabezpečí vonkajšiu i vnútornú solidaritu. Pod vnútornou chápe Macron kvóty upravujúce rozdelenie utečencov medzi členské krajiny, ktoré nadobudnú platnosť, keď niektorá z nich bude vystavená mimoriadnemu tlaku, pod vonkajšou spoločnú ochranu vonkajších hraníc EÚ.

Na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou potom potvrdil, že v nasledujúcich týždňoch dôjde k ukončeniu prác na spoločných návrhoch o obnove Únie, ktoré predložia na júnovej vrcholnej schôdzke EÚ. Za dôležitú zastávku spoločných aktivít označil Macron aj spoločné zasadanie vlád oboch krajín, ktorého dejiskom bude Nemecko 19. júna. Ako je známe, predovšetkým v stranách únie CDU/CSU jestvuje v Berlíne nemálo pochybností o reformných plánoch francúzskeho prezidenta.

Zrejme na ich margo kancelárka Merkelová vo štvrtok uviedla, že Berlín a Paríž predložili sčasti iné aspekty, celkove však možno dospieť k dobrým výsledkom. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a MTI. Merkelová varovala, že Európa môže svoje záujmy presadiť iba spoločne, pričom zdôraznila význam nemecko-francúzskej spolupráce.

Reformy by sa podľa jej názoru mali týkať európskej azylovej politiky, spoločnej zahraničnej politiky, ako aj ďalšieho rozvoja hospodárskej a menovej únie alebo bankovej únie. Práve v naposledy zmienených otázkach sa názory Berlína a Paríža ešte značne rozchádzajú, predovšetkým čo sa týka ich realizácie. Merkelová a nemecké strany únie CDU/CSU sú napríklad proti vlastnému rozpočtu eurozóny z obáv, že by to mohlo byť finančne veľmi náročné pre spolkovú republiku.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováBerlínEurópska úniaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu