Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boj o slobodu internetu v Rusku: Úrady uvažujú o zablokovaní Facebooku, Telegram odporuje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

MOSKVA - Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) nevylučuje, že pristúpi k zablokovaniu prístupu k sociálnej sieti Facebook. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy to v stredu pripustil Riaditeľ služby Roskomnadzor Alexandr Žarov.

V rozhovore pre denník Izvestija Žarov spresnil, že rozhodnutie o tom bude prijaté po previerkach, ktoré sa uskutočnia do konca roka. Uviedol tiež, že je niekoľko požiadaviek, ktoré musia byť splnené. Spresnil, že Roskomnadzor žiada od Facebooku lokalizáciu databáz o ruských občanoch na území Ruska, odstránenie všetkých zakázaných informácií a dodržiavanie iných zákonov. 

Žarov podotkol, že v druhej oblasti -- v odstránení všetkých zakázaných informácií -- Facebook "poriadne zaostáva" za stanovenými termínmi. Zdôraznil, že ak tieto podmienky nebudú splnené alebo spoločnosť Facebook ruským úradom neoznámi harmonogram ich plnenia, "vyvstane otázka zablokovania" prístupu na Facebook v Rusku.   

Roskomnadzor v pondelok začal blokovať prístup k internetovej aplikácii Telegram. Stalo sa tak na základe rozhodnutia súdu z minulého piatka. Toto rozhodnutie prišlo týždeň po tom, ako Roskomnadzor požiadal justíciu o obmedzenie prístupu k Telegramu.

Tomuto vývoju predchádzalo rozhodnutie vedenia spoločnosti Telegram, že ruským štátnym bezpečnostným službám neposkytne šifrovacie kľúče, a tým ani prístup k správam užívateľov Telegramu. Úrady tvrdia, že prístup k týmto šifrovaným materiálom potrebujú pri vyšetrovaní závažných zločinov vrátane teroristických útokov, vysvetľuje agentúra AP.

VKontakte sa stavia na odpor

V snahe o ochranu slobôd v oblasti digitálnych technológií a pokroku v tejto oblasti začal majiteľ ruskej messengerovej aplikácie Telegram Pavel Durov vyplácať bitcoinové granty administrátorom služieb VPN a proxy serverov. Na svojom konte na sociálnej sieti VKontakte Durov napísal, že v rámci hnutia "digitálneho odporu" počas najbližšieho roka "rád venuje na tento cieľ milióny dolárov zo svojho osobného účtu". 

Durov súčasne vyzval "všetkých, aby sa pridali - buď vytváraním proxy či VPN serverov alebo ich financovaním". Dodal tiež, že má osobný záujem na tom, aby prístup k aplikácii Telegram mali aj ruskí používatelia. "Aj keď ruský trh nepredstavuje podstatnú časť používateľov služby Telegram, je to pre mňa dôležité z osobných dôvodov," vysvetlil Durov. 

Poukázal na to, že posledných 24 hodín ukázalo, že ruské dozorné orgány sú "vo svojej vojne s pokrokom pripravené zablokovať milióny IP adries cloud hostingu, pričom neberú ohľad na straty ďalších subjektov".

Pavel Durov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana, File)

Durov už v utorok avizoval, že Telegram bude používať už nainštalované metódy, ktoré umožňujú obísť zablokovanie prístupov k tejto službe a nevyžadujú od používateľa dodatočné kroky. Poznamenal však, že 100-percentná dostupnosť Telegramu bez VPN nie je zaručená. Durov opäť zdôraznil, že "dôverné údaje" používateľov Telegramu nie sú na predaj a ľudské práva nesmú byť ohrozené kvôli "strachu alebo chamtivosti". 

Interfax dodal, že Durov nie prvýkrát bráni právo na anonymitu svojich používateľov a slobodu výmeny informácií. Už vlani v septembri vyhlásil, že "Telegram bude brániť slobodu a právo na anonymitu. Nijaké obmedzenia, ku ktorým by krajiny pristúpili, na tom nič nezmenia".

Viac o téme: Pavel DurovAlexandr ŽarovRoskomnadzor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu