Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusi z útoku v Sýrii obviňujú Britániu: Podľa šéfa OSN neexistuje vojenské riešenie situácie

Člen záchranných jednotiek vynáša dieťa v meste Dúmá
Člen záchranných jednotiek vynáša dieťa v meste Dúmá (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok varoval, že situácia po údajnom chemickom útoku v Sýrii by mohla viesť k plnej vojenskej eskalácii.

"Hrozí, že zvyšovanie napätia a neschopnosť dosiahnuť kompromis pri vytvorení mechanizmu zodpovednosti, povedú k plnej vojenskej eskalácii... Osem dlhých rokov ľudia v Sýrii znášajú utrpenie za utrpením. Opakujem, neexistuje žiadne vojenské riešenie tohto konfliktu," vyhlásil Guterres na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN a vyzval zúčastnené krajiny, aby v Sýrii "konali zodpovedne".

Agentúra DPA poznamenala, že Británia, Francúzsko a Spojené štáty zvažujú vojenskú odvetu za údajný chemický útok, ku ktorému malo dôjsť minulý týždeň v meste Dúmá ležiacom pri metropole Damask. Spomenuté krajiny obvinili z útoku sýrsku vládu, ktorá to však odmieta.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že údajný chemický útok bol vymyslený s pomocou nešpecifikovanej zahraničnej tajnej služby. Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na "lžiach" a ich snahou je zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.

Údajný chemický útok v Sýrii zinscenovala Británia, vyhlásil ruský rezort obrany

Minulotýždňový údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá zinscenovala ako provokáciu Británia. Vyhlásil to v piatok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podľa agentúry AP generálmajor Konašenkov zverejnil vyhlásenie lekárov z nemocnice v meste Dúmá, podľa ktorých vtrhli do zariadenia ľudia s kamerami a kričali, že pacienti boli zasiahnutí chemickými zbraňami, čím vyvolali paniku. Lekári ale potvrdili, že žiaden z pacientov nemal zranenia spôsobené chemikáliami.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov krátko predtým vyhlásil, že "spravodajské služby štátu, ktorý sa teraz usiluje viesť rusofóbnu kampaň, boli zapojené do tohto výmyslu". Neuviedol ďalšie podrobnosti či názov tohto štátu.

Prezidenti Francúzska a Ruska telefonicky diskutovali o Sýrii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslovil v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "hlboké znepokojenie" nad zhoršovaním sa situácie v Sýrii. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Podľa vyhlásenia úradu francúzskeho prezidenta Macron vyzval na pokračovanie a zintenzívnenie dialógu medzi Francúzskom a Ruskom s cieľom priniesť mier a stabilitu do Sýrie. Macron pritom "ľutuje" ruské veto v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov, ktoré zabránilo "jednotnej a tvrdej reakcii" po údajnom minulotýždňovom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá.

Kremeľ uviedol, že Putin varoval pred rýchlym obviňovaním sýrskej vlády, pokým nedôjde k "dôkladnému a objektívnemu vyšetrovaniu". Takisto varoval pred "neuváženými a nebezpečnými akciami...ktoré by mali nepredvídateľné následky." Putin a Macron inštruovali svojich ministrov obrany a zahraničných vecí, aby zostali v úzkom kontakte s cieľom "deeskalovať situáciu", dodal Kremeľ. Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

Trump sa ešte nerozhodol, aké kroky podnikne v Sýrii

Americký prezident Donald Trump "ešte nerozhodol o možných krokoch v Sýrii". Informovala o tom v piatok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Ako uviedla na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN zvolanom Ruskom, pokiaľ sa Spojené štáty a ich spojenci rozhodnú v Sýrii konať, bude to s cieľom brániť "základnú medzinárodnú normu" - zákaz používania chemických zbraní.

Dodala tiež, že podľa "odhadov Spojených štátov (prezident Baššár) al-Asad použil chemické zbrane vo vojne v Sýrii najmenej päťdesiatkrát". Na margo údajného víkendového chemického útoku v Dúme Haleyová podotkla: "Vieme, kto to urobil. Naši spojenci vedia, kto to urobil. Rusko sa môže sťažovať na falošné správy, koľko len chce, ale nikto mu neuverí jeho klamstvá a kamuflovanie".

Británia odmietla tvrdenie, že zinscenovala údajný chemický útok v Sýrii

Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová odmietla piatkové tvrdenie ruskej armády, že minulotýždňový údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá zinscenovala ako provokáciu Británia. Pierceová označila toto tvrdenie za "bizarné" a "neslýchanú lož", informovala agentúra AP.

"Je to jeden z najhorších kusov falošných správ, ktoré sme dosiaľ videli u ruského propagandistického stroja," dodala Pierceová po mimoriadnej schôdzke Bezpečnostnej rady OSN. Zasadnutie zvolalo Rusko s cieľom prediskutovať zamýšľaný odvetný úder USA v Sýrii za údajný chemický útok v Dúme.

Viac o téme: OSNSýriaChemický útokDúmá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu