Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Údajný chemický útok v Sýrii: Utrpenie, ktoré sa nedá ospravedlniť, desiatky mŕtvych

Strašný pohľad na trpiace deti Zobraziť galériu (3)
Strašný pohľad na trpiace deti (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Sýrske mesto Dúmá, ktoré je pod kontrolou radikálov, sa údajne v sobotu stalo terčom chemického útoku vládnych síl, pri ktorom zahynulo štyridsať ľudí. Očakáva sa však, že počet obetí stúpne nad stovku. Pápež František útok označil za neospravedlniteľné použitie vyhladzovacích prostriedkov.

"Mnohé z obetí boli ženy a deti a vykazovali príznaky zhodné so symptómami, aké sú pri nadýchaní sa jedovatého plynu," uviedla organizácia v nedeľu vo svojom vyhlásení. "Z príznakov, ktoré sa prejavili u obetí, možno uviesť cyanózu - čiže modré sfarbenie kože a sliznice -, penu na ústach, podráždenie očnej rohovky a silný zápach po látke podobnej chlóru," spresňuje záchranársky zväz UOSSM, ako ho cituje agentúra DPA.

"Očakáva sa, že počet obetí stúpne hodne nad stovku. Tímy sýrskej civilnej obrany majú totiž v dôsledku nepretržitého bombardovania Dúmy mimoriadne sťaženú prácu pri hľadaní obetí," zdôvodňujú sýrski záchranári.

Sýrski povstalci obviňujú vládne sily, že v sobotu zhodili na civilistov v meste Dúmá vo východnej Ghúte neďaleko hlavného mesta Damask barelovú bombu s obsahom jedovatých chemikálií.

FOTO Údajný chemický útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Sýrska vláda však popiera, že by bola podnikla nejaký chemický útok. Vyhlásila, že militanti z koalície islamistických milícii Džajš al-islám (Armáda islamu) v Dúme sú na pokraji porážky a preto šíria takéto falošné správy. Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo tvrdením, že ak došlo k použitiu chemikálií pri útoku, zodpovedné by za to malo byť Rusko.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) bomba s obsahom chlóru zasiahla v Dúme nemocnicu a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala "zmiešané látky" vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

FOTO Údajný chemický útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Sýrska monitorovacia ľudskoprávna organizácia SOHR v sobotu ešte pred údajným chemickým útokom informovala, že sýrska vláda s podporou Ruska zintenzívňuje letecké a delostrelecké útoky na mesto Dúmá - poslednú izolovanú oblasť, ktorá je na území východnej Ghúty ešte doposiaľ ovládaná opozíciou. Armáda už pred týždňom vyhlásila vo východnej Ghúte víťazstvo nad protivníkmi a svoje úspechy v celej tejto obliehanej oblasti chce teraz zavŕšiť práve v Dúme.

Rusko obvinenia odmieta

Rusko v nedeľu odmietlo tvrdenia, že jeho spojenci v sýrskej armáde zaútočili deň predtým chemickými zbraňami na mesto Dúmá. Píše o tom agentúra TASS. Dúmá leží neďaleko sýrskej metropoly Damask a je poslednou izolovanou oblasťou, ktorú ešte doposiaľ na území východnej Ghúty ovládajú opoziční bojovníci.

"Obvinenia, že sýrske ozbrojené sily zhodili na Dúmá barelovú bombu s obsahom chlóru, sú dielom takzvaných nezávislých mimovládnych organizácií, medzi ktoré patria aj Biele prilby, všeobecne známe svojimi vymyslenými správami," povedal podľa štátnej ruskej tlačovej agentúry TASS veliteľ ruských jednotiek v Sýrii generálmajor Jurij Jevtušenko.

"Ostro odmietame túto informáciu a potvrdzujeme, že keď bude Dúmá oslobodená od militantov, sme pripravení vyslať tam ruských špecialistov na rádioaktívne, chemické a biologické látky, aby zozbierali údaje, ktoré potvrdia, že tieto vyhlásenia sú vyfabrikované," dodal generál. Jevtušenko je veliteľom Ruského strediska pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii, napojeného na ruské ministerstvo obrany.

Vatikán chemický útok odsúdil

Použitie chemických zbraní proti civilistom nie je nikdy prípustné, povedal v nedeľu pápež František, čítajúc mimoriadnu výzvu určenú pre Sýriu. "Zo Sýrie prichádzajú strašné správy o bombardovaní s desiatkami obetí... správy o mnohých ľuďoch zasiahnutých účinkami chemických látok obsiahnutých v bombách," uviedol ďalej najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Z jeho prejavu cituje agentúra DPA. 

"Neexistuje dobrá alebo zlá vojna - a nič, nič nemôže ospravedlniť použitie takýchto vražedných prostriedkov proti neozbrojeným ľuďom a obyvateľstvu," dodal pápež v rámci nedeľnej bohoslužby na rímskom Námestí sv. Petra. Pápež apeloval na vysokých politických a vojenských predstaviteľov, aby "si vybrali inú cestu - cestu rokovaní, čo je jediná cesta, ktorá môže priniesť mier".

Viac o téme: SýriaChemický útokDúmá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu