Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ďalší chemický útok v Sýrii vyvolal ostrú odvetu! FOTO Za životy civilistov zbombardovali Asadove kasárne

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/SANA)

DÚMÁ - V Sýrii to opäť vrie. Krajinou ťažko skúšanou občianskou vojnou v nedeľu otriasla ohavná udalosť - po útoku chemickými zbraňami v meste Dúmá zahynulo niekoľko desiatok ľudí. Obete však boli aj na druhej strane, sýrska základňa sa totiž stala cieľom leteckého útoku.

Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) tvrdí, že v Dúme zahynulo 60 ľudí a viac ako 100 je zranených, pričom číslo nie je konečné. Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) jedna bomba - s obsahom chlóru - zasiahla v Dúmá nemocnicu, a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala „zmiešané látky" vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

Mesto Dúmá sa nachádza v oblasti východnej Ghúty pri Damasku. Z východnej Ghúty sa v minulých dňoch evakuovala väčšina povstaleckých skupín, v meste ale zostávajú povstalci zo skupiny Džajš al-Islam. V nedeľu bola ohlásená dohoda rebelov a Damasku ohľadom evakuácie povstalcov a ich rodín a ďalších civilistov.

Upozornenie: Fotografie nevhodné pre osoby do 18 rokov

Ďalší chemický útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

Ďalší chemický útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

Ďalší chemický útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

Zviera, odkázal Trump Asadovi

Európska únia v nedeľu deklarovala, že dôkazy nasvedčujú tomu, že sýrska armáda pri útoku v meste Dúmá použila chemické zbrane. EÚ to rozhodne odsúdila a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na okamžitú reakciu.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s útokom označil sýrskeho prezidenta Bašára Asada za „zviera". Podľa šéfa Bieleho domu musí Asad zaplatiť za sobotňajší útok. „Mnoho mŕtvych, vrátane žien a detí, po nezmyselnom chemickom útoku v Sýrii. Oblasť týchto zverstiev je uzamknutá a obkľúčená sýrskou armádou, takže je úplne neprístupná vonkajšiemu svetu," napísal prezident na Twitteri.

Ruská armáda v pondelok vyhlásila, že chemický útok na predmestie Dúmá, o ktorom cez víkend informovali viaceré zdroje, sa nekonal. Moskva tvrdí, že do oblasti vyslala armádny inšpekčný tím a ten "nenašiel žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali predošlé správy".

Ruská armáda sa odvoláva aj na rozhovory so zamestnancami nemocnice v Dúme, ktorí podľa Rusov tiež nič nevedeli o žiadnom chemickom útoku. Ruský inšpekčný tím citoval jedného z miestnych lekárov a tiež vodiča sanitky, ktorí obaja uviedli, že do nemocnice neprijali nikoho s príznakmi chemickej otravy.

Šéf Pentagónu nevylúčil vojenskú odvetu 

Americký minister obrany Jim Mattis nevylúčil v pondelok možnosť vojenskej odvety za údajné použitie chemických zbraní v povstalcami ovládanom meste Dúmá pri sýrskom Damasku. "Momentálne nič nevylučujem," odpovedal Mattis na otázku novinára, ktorý sa spýtal, či Spojené v reakcii na údajné použitie toxického plynu voči civilistom v Dúme zvažujú vzdušné údery voči silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Najskôr musíme preskúmať to, prečo vlastne stále dochádza k používaniu chemických zbraní, keď Rusko bolo garantom odstránenia všetkých chemických zbraní (zo Sýrie)," uviedol šéf Pentagónu, ktorého citovala agentúra DPA. Mattis zdôraznil, že USA budú celú záležitosť konzultovať so svojimi spojencami a so Severoatlantickou alianciou. 

Mayová útok odsúdila

Británia bezvýhradne odsudzuje použitie chemických zbraní a považuje za nevyhnutné zistiť, čo sa stalo 7. apríla v sýrskom meste Dúmá. Počas oficiálnej návštevy Dánska to v pondelok vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová, uviedli agentúry AP a DPA. Mayová po stretnutí s dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom v Kodani označila režim v Sýrii za brutálny, ktorý útočí na vlastných občanov. Británia a jej spojenci podľa premiérky aktuálne tento útok vyhodnocujú.

"Ak sa to potvrdí, bol to ďalší príklad brutality režimu Bašára Asada a nehanebného ignorovania jeho vlastného ľudu," povedala Mayová. Dodala, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho podporovatelia, vrátane Ruska, "musia byť bratí na zodpovednosť", ak sa zistí, že boli zodpovední za útok v Dúme.

Útok na sýrsku základňu

Reakcia na barbarský čin na seba nenechala dlho čakať. Pri nočnom raketovom útoku na vojenskú leteckú základňu v sýrskej provincii Homs zomrelo 14 ľudí. Riaditeľ Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) Rami Abdar Rahmán uviedol, že medzi mŕtvymi sú prevažne Iránci alebo členovia skupín podporovaných Teheránom. SOHR sleduje situáciu v Sýrii z Británie a tvrdia, že má v teréne svojich informátorov.

Sýrske štátne médiá predtým uviedli, že za útokom zrejme stoja Spojené štáty, čo ale Pentagon rezolútne odmietol. „V tejto chvíli v Sýrii žiadne letecké údery nevykonávame," uviedlo podľa agentúry Reuters vo vyhlásení americké ministerstvo obrany.

Vlani v apríli pritom Trump nariadil letecké údery na sýrske vládne objekty po chemickom útoku v meste ovládanom povstalcami, ktorý si vyžiadal najmenej 80 životov. Najnovšími podozreniami, že v Sýrii mohli byť použité chemické zbrane, sa bude v pondelok zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN.

Dym vychádzajúci zo základne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

Foto: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets

Čin Izraelčanov?

Ako uviedla ruská armáda, za raketový útok je vraj zodpovedný Izrael, rovnaké vyjadrenie poskytol aj jeden z predstaviteľov sýrskej armády, informovala agentúra AP. Velenie izraelskej armády správy libanonských médií ale odmietlo komentovať.

Dve izraelské bojové lietadlá typu F-15 mali uskutočniť útok na leteckú základňu T4 v centrálnej časti Sýrie z libanonského vzdušného priestoru bez toho, aby prenikli do Sýrie. Podľa ministerstva Sýria zostrelila päť z ôsmich rakiet, ktoré mierili na základňu. Tri rakety dopadli na západnú časť základne.

Viac o téme: Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu