Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známy americký denník píše o Slovensku: Ako sa po vražde vzoprelo a vykoplo svojho premiéra

(Zdroj: wp)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Počas desaťročia, kedy bol Robert Fico predsedom vlády, odrazil všetky útoky silných autokratov. Ale po tom, ako zavraždili novinára Jána Kuciaka vyšetrujúceho Ficove financie, do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí z donedávna apatického národa. Namiesto toho, aby vražda žurnalistov vystrašila, pustili sa do ešte hlbšieho pátrania. Pod tlakom zo všetkých strán Fico rezignoval. Toto sú slová, ktoré odzneli vo štvrtkovom článku amerického denníka The Washington Post, ktorý sa vynímal na titulke jeho internetového portálu.

Výnimočný článok významného denníka: Mladí Slováci ukázali, že extrémizmu sa dá vzoprieť

Fico zvykol podľa autora Griffa Wittea novinárov prirovnávať k hyenám a prostitútkam, keď sa mu nepáčili ich otázky. Za problémami v krajine videl moslimských utečencov a židovského finančníka. Jeho strana mala pritom väzby na slovenských oligarchov, ruských aparátčikov a talianskych mafiánov, zatiaľ čo on býval vo veľkom luxusnom apartmáne na kopci s úžasným výhľadom na Dunaj. Potom sa však stalo niečo mimoriadne: Zavraždili investigatívneho reportéra, ktorý bol na horúcej stope Ficových financií a do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí. Pripojila sa aj opozícia. Robert Fico kvôli tlaku zo všetkých strán rezignoval.

"Pred mesiacom by som si niečo také nedokázal predstaviť. Bolo by to také naivné," povedal Juraj Šeliga, 27-ročný študent práv, ktorý patrí k organizátorom protestov Za slušné Slovensko. "Bol taký silný. Teraz je slabý," dodal na Ficovu adresu.

Pokojné demonštrácie

Podľa Wittea boli pokojné demonštrácie pozoruhodným kontrapunktom k globálnym trendom, ktoré sa zdajú byť v prospech lídrov, ktorí chcú ohýbať pravidlá, normy a inštitúcie podľa svojej vôle. Od Číny k Rusku či Turecku, a kritici prezidenta Trumpa dokonca hovoria, že aj v USA, sa politické prúdy vyvíjajú smerom ku konsolidovanej moci, nacionalistickým správam a neznášanlivosti ku konkurenčným hlasom.

Vo východnej Európe sa najmä Maďarsko a Poľsko obrátili po páde kominizmu na neliberálnosť a autokraciu. Slováci, ktorí sa považujú za súčasť demokratického západu, sa obávali, že ich malý národ, nezávislý od roku 1993, kedy sa osamostnil od Českej republiky, by mohol dopadnúť rovnako. Protesty za posledný mesiac aspoň čiastočne ukázali, že to tak nie je. "Nechceli sme skončiť ako Maďarsko," povedal Šeliga.

Zase tá Trošková

"Kuciak vyšetroval spletitú sieť obchodných transakcií medzi vládnymi úradníkmi, miestnymi magnátmi a talianskou mafiou. Veľká časť jeho vyšetrovania sa zamerala na Fica, ktorý ako svoju osobnú asistentku najal bývalú topless modelku. Modelka mala prepojenie s talianskym podnikateľom, ktorý má zase podľa súdnych písomností napojenie na organizovaný zločin," píše autor.

Správy o údajnej opakujúcej sa korupcii mali na vládu Roberta Fica len malý účinok, no vražda bola už niečo iné. Smútok ľudí v uliciach vystriedali rozhorčené protesty, pričom desiatky tisíc ľudí žiadali, aby Fico odstúpil. Vtedajší premiér však naznačoval, že protesty tajne usporiadal 87-ročný maďarsko-americký investor George Soros a varoval, že demonštrácie by sa mohli zmeniť na násilie.

George Soros

Prezident Andrej Kiska sledoval Ficovu reakciu s rastúcim nepokojom, uviedol Kiskov poradca Rado Baťo. "Bolo to mimo reality, mimo pocitu v spoločnosti, celej atmosféry," povedal Baťo s tým, že "nikto neveril, že existuje sprisahanie s Georgeom Sorosom. Tieto taktiky nefungujú v situácii, keď je spúšťačom vražda dvoch mladých ľudí".

Autor článku vysvetlil, že prezident má na Slovensku obmedzenú moc. Ako symbolický vodca národa má na starosti morálnu autoritu a on ju použil, aby donútil Fica k tomu, aby buď vyhlásil nové voľby, alebo pristúpil k personálnym zmenám na úplnom čele. Fico nakoniec 15. marca rezignoval, ale s úsmevom Kiskovi po svojej demisii adresoval slová: "Neboj sa, nikam neodchádzam". Fico zostáva totiž na čele vládnej strany a nový premiér je jeho bývalý zástupca. Mnohí sú skeptickí, že nový premiér sa odkloní od kurzu stanoveného Ficom.

Na Slovensku cítiť zmenu

Dynamika v spoločnosti sa však podľa politológa Grigorija Mesežnikova na Slovensku jasne posunula. Dobrým príkladom je to, keď sa minulý týždeň podrobil nový minister vnútra Tomáš Drucker počas svojho prvého dňa vo funkcii dvojhodinovej verejnej debate. Bola to pokorná ukážka od vlády, ktorej znakom bola nepriepustnosť a arogancia tvárou v tvár kritike.

Hoci organizátori odvolali piatkové protesty, tisíce ľudí aj tak vyšli do ulíc na spomienkové pochody. Jednou z nich bola 35-ročná učiteľka jogy Zuzana, ktorá uviedla, že do minulého mesiaca nevenovala pozornosť politike, ale vražda dvoch mladých ľudí sa jej skutočne dotkla. Dodala, že naposledy, keď mohla ísť voliť, nešla, tentokrát sa však zúčastnila demonštrácie a podpísala aj petíciu za predčasné voľby.

Viac o téme: VládaProtestyRobert FicoSlovenskoJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu