Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Družka (18) teroristu z Trebes v rukách polície: Bola terčom sledovania, možná hrozba pre štát

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsky vyšetrujúci sudca začal oficiálne vyšetrovanie partnerky páchateľa piatkových teroristických útokov na juhu Francúzska, 25-ročného Radouana Lakdima. V utorok to napísala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z justície.

Osemnásťročná mladá žena, ktorá odmieta, že vedela o Lakdimových plánoch, teraz čelí možným obvineniam z plánovania teroristického činu so zámerom útočiť na ľudí, dodal zdroj. Partnerka páchateľa piatkových útokov vo francúzskom departemente Aude bola sledovaná francúzskymi tajnými službami. Tie na ňu viedli aj spis kategórie S pre podozrenie, že by mohla byť ohrozením pre štát. S odvolaním sa na dôveryhodné zdroje o tom ešte v pondelok informovala rozhlasová stanica Europe 1.

Osemnásťročná družka Lakdima je od piatka 23. marca vo vyšetrovacej väzbe. Okrem tejto mladej ženy francúzska polícia v noci na sobotu zadržala aj ďalšiu podozrivú osobu - 17-ročného mladíka, Lakdimovho priateľa. Ich vzatie do vyšetrovacej väzby bolo cez víkend predĺžené. Europe 1 informovala, že obaja zadržaní odpovedajú na otázky vyšetrovateľov. Mladá žena pritom prejavuje znaky svojej islamistickej radikalizácie. 

Družka (18) teroristu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cieľom polície je počas výsluchov zistiť, čo Lakdima viedlo k spáchaniu útokov, a odhaliť prípadných ďalších komplicov. Útoky, ktoré Lakdim spáchal v juhofrancúzskych mestách Carcassonne a Trebes, si vyžiadali štyri obete na životoch. Páchateľa zastrelilo elitné komando.

Lakdim bol polícii známy ako drogový díler. Francúzske tajné služby ho sledovali od roku 2014 a viedli na jeho meno spis kategórie S pre podozrenie z islamistickej radikalizácie. Podľa francúzskeho prokurátora Francoisa Molinsa však nič nenasvedčovalo, že by sa bol Lakdim chystal na násilný teroristický čin. 

Družka (18) teroristu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

V supermarkete Super U v meste Trebes, ktorý sa stal dejiskom útoku Lakdima označujúceho samého seba za "vojaka Dáišu" (Islamského štátu), sa pri obhliadke našli tri podomácky vyrobené výbušné zariadenia, ručná strelná zbraň a lovecký nôž.

Viac o téme: Terorizmusútok TrebesRadouan LakdimCarcassone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu