Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fínska spoločnosť Patria odmieta politizáciu jej aktivít na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Fínska zbrojárska spoločnosť Patria odmieta politizáciu svojich aktivít v SR. Tvrdí, že politizácia so sebou priniesla množstvo nesprávnych faktov, špekulácií a nepodložených podozrení.

Patria odmieta medializované informácie o nadhodnotených sumách za podvozok a upozorňuje na správu štátneho inštitútu Útvar hodnoty za peniaze, ktorý celkovú sumu za transportér odhaduje na 5,1 milióna eur s DPH vrátane munície a náhradných dielov. Ministerstvá obrany SR a Fínska sa na jar v roku 2017 dohodli na spoločnom programe výskumu a vývoja obrnených vozidiel.

Ministerstvá vybrali ako priemyselných partnerov tri spoločnosti: Konštrukta Defence a. s. (hlavný dodávateľ), Patria Land Systems Oy (platforma) a EVPÚ a. s. (zbraňový systém). Patria dodala pre výskumný a vývojový program novú prototypovú verziu platformy vozidiel AMVXP. Program zahŕňa testovacie štádiá na Slovensku aj vo Fínsku. Na základe výsledkov tejto vývojovej fázy a po následných testoch plánuje Slovensko objednať 81 vozidiel IFV ako súčasť projektu modernizácie vojenského vybavenia (2018 - 2024).

"V súčasnosti nie je podpísaná sériová zmluva. Ako spoločnosť veríme, že jedného dňa takáto zmluva vznikne, ale nateraz musíme byť trpezliví. Testy už boli ukončené, ale ich výsledok sme ešte formálne nedostali, nemáme správu o nich ani od fínskych, ani slovenských úradov. Musíme si na ne počkať, dúfame, že budú pozitívne, aby sme mohli postúpiť do ďalšej fázy," uviedol prezident spoločnosti Patria Olli Isotalo po stredajšom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) v piatok (11.5.) podal trestné oznámenie na poslanca Milana Krajniaka (Sme rodina) pre jeho vyjadrenia pre fínsku televíziu, kde hovoril o províziách v súvislosti s obstaraním vozidiel 8x8.

O tom, že na transportéroch majú údajne zarobiť podnikatelia blízki SNS, hovoril Krajniak v reportáži fínskej verejnoprávnej televízie odvysielanej v pondelok (7.5.). "Hovorí sa o provízii 20 percent z ceny zákazky," povedal fínskemu investigatívnemu novinárovi Magnusovi Berglundovi, ktorý navštívil Bratislavu. V stredu (9.5.) na tlačovej konferencii informoval, že o celej veci komunikuje s Národnou kriminálnou agentúrou.

"Toto je vaša miestna politická diskusia a Patria a aj ja osobne môžeme k tomu ťažko zaujať pozíciu. Nie sme z našej krajiny zvyknutí na tento druh debaty. Čítam však zahraničnú tlač a viem, že to vo svete nie je celkom ojedinelé. My ako firma k tomu nemáme žiadne stanovisko. Môžem iba povedať, že naše etické normy sú najlepšie na svete a rešpektujeme najprísnejšie pravidlá správania," zdôraznil Isotalo.

Prezident Patrie sa vyjadril aj k informáciám o tom, že zamestnanci Patrie boli odsúdení za korupčné kauzy v Chorvátsku a Slovinsku. Podľa jeho slov fínske súdy zamestnancov Patrie zbavili obvinení z úplatkárstva a zamietnutá bola aj navrhovaná pokuta pre spoločnosť. Patria tiež poukazuje na to, že jej vlastný etický kódex jej v súčasnosti neumožňuje pokračovať v kontrakte, pri ktorom by sa potvrdilo korupčné konanie alebo čo i len podozrenie z neetického konania. Na konci testov systému vozidla Fínsko aj Slovensko podľa spoločnosti Patria podajú správy o testoch a projekte výskumu a vývoja a rozhodnú o možných následných opatreniach.

Viac o téme: ZbrojeniePatria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu