Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mayová priamo v parlamente obvinila Rusko z otravy agenta: Zistite si fakty, reaguje Putin

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

LONDÝN - Britská premiéra Theresa Mayová v pondelok v parlamente povedala, že bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v anglickom meste Salisbury otrávení vojenskou bojovou chemickou látkou a za útokom na nich s "najväčšou pravdepodobnosťou" stojí Moskva. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Mayová pred poslancami tiež povedala, že v súvislosti s týmto prípadom si Británia predvolala ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, ako sa ruská chemická bojová látka dostala do Británie. Mayová ďalej uviedla, že ak sa dokáže, že za útokom stojí Moskva, jej vláda to bude považovať za "nezákonné použitie sily" zo strany Ruska.

Mayová priamo v parlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Zistite si fakty, reagoval Putin na otázku, či Rusko otrávilo agenta

Veľká Británia by mala najprv prísť na to, čo sa stalo bývalému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi, a až potom obviňovať Rusko z toho, že ho otrávilo. V pondelok to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Na priamu otázku zo strany britského novinára, či bolo za otrávením Skripaľa a jeho dcéry Rusko, Putin reagoval: "Najprv sa dostaňte na kĺb tomu, ako to bolo, a potom sa o tom môžeme rozprávať." Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Podľa britských vyšetrovateľov prišli do styku s nervovo paralytickou látkou.

Mayová priamo v parlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Skripaľ a jeho dcéra sú odvtedy v nemocnici v kritickom stave. V nemocnici je aj policajt, ktorý s nimi ako prvý po útoku prišiel do styku, ten však už komunikuje s okolím. Vo všeobecnosti panuje podozrenie, že za otrávením Skripaľa a jeho dcéry je Moskva, hoci Kremeľ to vehementne popiera.

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

Vyhlásenia Londýna sú cirkusovým predstavením

Na vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej je "vysoko pravdepodobné", že za otrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je Rusko, zareagovalo v pondelok večer ako prvé ruské ministerstvo zahraničných vecí, pričom jeho hovorkyňa označila Mayovej prejav za "cirkusové predstavenie". Obvinenia zo strany Veľkej Británie sú "ďalšou informáciou a ďalšou politickou kampaňou, ktorá je založená na provokácii," vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

Viac o téme: AgentRuskoLondýnVeľká BritániaTheresa MayováSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu