Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Moskva dostala od Británie ultimátum: Prestaňte klamať o otrave ruského špióna, lebo inak...

Britský šéf diplomacie Boris Johnson dal Moskve ultimátum.
Britský šéf diplomacie Boris Johnson dal Moskve ultimátum. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Rusko musí zdôvodniť, prečo bola na území Británie použitá nervovoparalytická látka Novičok, vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, inak bude Moskva čeliť príslušným opatreniam. V pondelok neskoro večer to vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová, ktorú cituje stanica Sky News.

Ministerská predsedníčka mala prejav v dolnej komore parlamentu ohľadom otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktorí žili v anglickom meste Salisbury. K incidentu došlo v nedeľu 4. marca. Obaja sú po útoku touto látkou v kritickom stave; ľahšie zranenia utrpel i policajt, ktorý im poskytol pomoc.

Mayová potvrdila, že dvojica bola zasiahnutá Novičokom, pričom je "vysoko pravdepodobné", že za útokom stojí Rusko. Premiérka tiež zdôraznila, že išlo buď o štátom zorganizovaný atak, alebo sa látka dostal do rúk určitých jedincov, ktorí nad ňou "stratili kontrolu", informuje zmienené spravodajské médium.

"Minister zahraničných vecí si predvolal ruského veľvyslanca a požiadal ho o vysvetlenie, ktorá z týchto dvoch možností to je. Šéf našej diplomacie trvá na tom, že Ruská federácia musí okamžite poskytnúť Organizácii pre zákaz chemických zbraní kompletné informácie o programe Novičok," uviedla Mayová.

"Minister zároveň požaduje odpoveď ruskej vlády do konca zajtrajšieho dňa (utorka)," dodala. 

Za útokom je Rusko

Washington sa zhoduje s Londýnom, že Rusko je "pravdepodobne zodpovedné" za útok nervovoparalytickou látkou na svojho bývalého špióna Sergeja Skripaľa, ku ktorému došlo minulý týždeň v Británii. V pondelok to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson s tým, že Moskva musí čeliť "vážnym dôsledkom".

"Takýto druh útoku sa nedá nikdy ospravedlniť - pokus o vraždu súkromnej osoby na pôde zvrchovaného štátu - a my sme rozhorčení, že Rusko sa zjavne opäť zapojilo do takéhoto správania," uviedol Tillerson vo vyhlásení.

V pondelok hovoril podľa agentúry DPA s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom a vyjadril solidaritu s "našimi spojencami" v Británii, s ktorou USA budú aj naďalej koordinovať svoje reakcie. "Zhodujeme sa, že tí zodpovední - aj tí, ktorí zločin spáchali, aj tí, ktorí ho nariadili - musia čeliť primerane vážnym dôsledkom," dodal Tillerson.

Vražedná látka

Novičok je súborné označenie pre vyspelé bojové látky, ktoré obchádzajú medzinárodné dohody o zbraniach, vysvetľuje rozhlasová stanica Slobodná Európa. Pozostávajú z dvoch netoxických zložiek, ktoré sa stávajú smrteľnými len vtedy, ak sa zmiešajú. Sú preto ťažko identifikovateľné a relatívne ľahko prepravovateľné či skladovateľné.

Predpokladá sa, že bojové látky Novičok sú päť- až osemkrát účinnejšie než neslávne známa látka VX, ktorou bol vlani v Malajzii zavraždený Kim Čong-nam, najstarší syn bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. 

Novičok napáda svaly - najmä v oblasti srdca a pľúc - a spôsobujúc zlyhanie telesných funkcií vrátane zastavenia dýchania a činnosti srdca.

Viac o téme: Boris JohnsonSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu