Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Navaľnyj volá po vyrovnávaní síl s USA: Je za rozšírenie ruského jadrového arzenálu

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

BERLÍN - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj súhlasí s rozhodnutím Moskvy zvýšiť počet jadrových zbraní, ktorými v súčasnosti Rusko disponuje. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

"Rusko potrebuje, aby medzi ním a Spojenými štátmi vládla rovnováha jadrových síl, ktorú musí udržiavať a rozširovať. Možno je to staromódne, ale záruka vzájomného zničenia je aj zárukou bezpečnosti vo svete," povedal Navaľnyj pre nemecký denník Die Welt. Navaľnyj v rozhovore reagoval na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vo svojom výročnom prejave 1. marca vyhlásil, že Rusko vyvinulo a úspešne otestovalo nové jadrové zbrane.

Navaľnyj (41), ktorý patrí k najznámejším Putinovým kritikom, mal v úmysle kandidovať v marcových prezidentských voľbách, ale ústredná volebná komisia ho vzhľadom na podmienečné tresty väzenia v dvoch súdnych kauzách nezaregistrovala ako kandidáta. Súdne procesy s Navaľným a rozsudky, ktoré v nich padli, považuje časť ruskej verejnosti za politicky motivované. Ruské prezidentské voľby sa budú konať 18. marca.

Viac o téme: Jadrový arzenálRuskoUSAAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu