Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlavné mesto Somálska zasiahli silné výbuchy: Z miesta hlásia minimálne päť mŕtvych

Výbuch v meste Mogadišo
Výbuch v meste Mogadišo (Zdroj: Twitter/Rita Katz)

MOGADIŠO - V centre somálskej metropoly Mogadišo došlo v piatok k mohutným výbuchom, ktoré si vyžiadali najmenej päť ľudských životov. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že na mieste došlo tiež k intenzívnej streľbe.

Piatkové incidenty prerušili krátke, pomerne pokojné obdobie v Mogadiše, ktoré bolo roky terčom útokov členov islamskej extrémistickej skupiny aš-Šabáb. Prvý výbuch podľa miestnej polície nastal v blízkosti sídla tamojšej tajnej služby. Spôsobil ho údajne samovražedný útočník v aute, dodala agentúra AP.

Terčom druhého bombového útoku mal byť prezidentský palác. Muža, ktorý plánoval preraziť kontrolné stanovište, polícia zastavila v okolí somálskeho parlamentu. K zodpovednosti za tieto útoky sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina.

Aš-Šabáb, východoafrická odnož teroristickej siete al-Káida, bojuje v Somálsku dlhé roky za zavedenie prísnej podoby islamu v tejto krajine Afrického rohu. Napriek stratám území z posledných rokov naďalej podniká vražedné útoky v mnohých častiach Somálska, predovšetkým v hlavnom meste Mogadišo. Bombový útok vlani v októbri pripravil o život 512 ľudí.

Viac o téme: VýbuchSomálskoMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu