Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útok na veľvyslanectvo USA v Čiernej Hore: Muž použil granát, následne sa zabil

Muž hodil granát na americké veľvyslanectvo Zobraziť galériu (4)
Muž hodil granát na americké veľvyslanectvo (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

PODGORICA - Neznámy muž hodil granát na veľvyslanectvo USA v čiernohorskej Podgorici a následne sa sám zabil. Informovala o tom čiernohorská vláda, podľa ktorej páchateľ hodil granát do areálu ambasády približne o polnoci.

O svoj život sa následne pripravil ďalšou výbušninou. Nikto ďalší neutrpel zranenia a incident nespôsobil žiadnu väčšiu škodu. Polícia oblasť uzavrela a veľvyslanectvo varovalo amerických občanov, aby sa jej pre "aktívnu bezpečnostnú situáciu" vyhli. Čierna Hora nadviazala diplomatické vzťahy s USA v roku 2006, po tom, ako sa oddelila od Srbska.

Muž hodil granát na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Polícia asi pozná totožnosť útočníka 

Polícia v Čiernej Hore "intenzívne pracuje" na zistení totožnosti muža, ktorý vo štvrtok hodil granát na nádvorie amerického veľvyslanectva v metropole Podgorica a následne pomocou iného výbušného zariadenia spáchal samovraždu, napísala agentúra AP.

Podľa spravodajského servera vijesti.me čiernohorská polícia z vykonania útoku na americkú ambasádu podozrieva 43-ročného obyvateľa Podgorice Dalibora Jaukoviča. Policajti, ktorí na mieste činu zasahovali, objavili totiž na neďalekom brehu rieky Morača mŕtve telo muža.

K útoku na veľvyslanectvo došlo okolo polnoci. Po výbuchu granátu zostal na nádvorí veľvyslanectva kráter. Iné škody ani zranenia ďalších osôb útočník nespôsobil.

Muž hodil granát na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Útočník zomrel náhodou - pri aktivácii druhej bomby

Muž, ktorý v noci na štvrtok zaútočil výbušninou na areál amerického veľvyslanectva v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, nespáchal samovraždu. O život prišiel náhodou pri aktivácii druhej výbušniny, informoval čiernohorský server Portal Analitika.

Polícia páchateľa identifikovala ako 43-ročného Dalibora Jaukoviča. Vyšetrovatelia a bezpečnostné zdroje uviedli, že po tom, čo páchateľ hodil prvú výbušninu, ho náhodne zabila druhá bomba. Nespáchal teda samovraždu, ako sa uvádzalo v predchádzajúcich správach, pripomína server.

Jaukovič mal na svojom profile na sociálnej sieti zverejnené fotografie vyznamenania, ktoré mu ako príslušníkovi juhoslovanskej armády mal udeliť bývalý juhoslovanský a srbský prezident Slobodan Miloševič za "zásluhy v oblasti obrany a bezpečnosti počas bombardovania zo strany NATO v roku 1999".

Policajné zdroje uviedli, že Jaukovič užíval psychoaktívne látky. Podľa srbského spravodajského servera B92 ide o srbského občana, ktorý sa narodil v srbskom meste Kraljevo a neskôr sa presťahoval do čiernohorskej Podgorice. V budove ambasády USA počas útoku nikto neutrpel zranenia. Veľvyslanectvo až do odvolania pozastavilo vydávanie víz, pripomína Portal Analitika.

Muž hodil granát na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Muž hodil granát na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Viac o téme: Ambasádaútok USAČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu