Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bojovníci aš-Šabábu zaútočili v Somálsku na základňu síl Africkej únie

Útok v Somálsku
Útok v Somálsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Sheikh Nor)

MOGADIŠO - Ťažko ozbrojení bojovníci islamistických milícií aš-Šabáb zaútočili v nedeľu na základňu síl Africkej únie (AÚ) na juhu Somálska, pričom zahynulo viacero vojakov z Ugandy. Agentúry DPA a AP o tom informovali s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľa somálskej armády a oblastného guvernéra.

Útok na opevnenú základňu AÚ v meste Buulo Mareer na území regiónu Shabeellaha Hoose sa začal v ranných hodinách, keď pri vstupe odpálili samovražední útočníci dve autá naložené výbušninou. Následne sa snažili dostať dovnútra bojovníci, ktorí prišli pešo.

Hovorca aš-Šabábu uviedol pre spriaznenú rozhlasovú stanicu Andalus, že pri útoku prišlo o život až 59 vojakov AÚ, ako aj 14 bojovníkov tejto islamistickej skupiny napojenej na al-Káidu, ktorá presadzuje v Somálsku radikálny výklad práva šaría a často pácha samovražedné útoky.

Predstavitelia AÚ nedeľný incident zatiaľ nekomentovali. Somálsku armádu podporujú v boji proti aš-Šabábu sily AÚ, ktoré tvorí približne 22.000 vojakov z rôznych afrických štátov.

Viac o téme: Základňaútok SomálskoMogadišoAfrická únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu