Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko je pripravené vstúpiť do rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou: Má to podmienku

Sergej Lavrov a Aleksandar Vučič
Sergej Lavrov a Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Rusko je pripravené zapojiť sa ako sprostredkovateľ do rozšírených rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou, ak si to Belehrad bude želať. Vyhlásil to v stredu po rokovaní so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Ak albánska strana v tomto procese vyjadrí želanie získať viac mediátorov, potom sa budeme spoliehať na názor Srbska, a to v takej miere, v akej to bude vyhovovať našim srbským priateľom... Ak sa rozhodnú, že Rusko by malo byť pozvané, aby zabezpečilo komplexný prístup v situácii, keď už boli pozvané USA, potom určite nezostaneme stranou," povedal Lavrov.

Agentúra TASS poznamenala, že Vučič počas decembrovej návštevy Ruska vyjadril nádej, že Moskva sa zapojí do dialógu s Prištinou ako sprostredkovateľ. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Srbsko ani časť krajín EÚ tento krok dodnes neuznali. Podľa Vučiča by akákoľvek budúca dohoda mala byť výsledkom "kompromisu". "Srbsko nebude súhlasiť s tým, že nedostane nič, pokým ostatní dostanú všetko," tvrdil Vučič začiatkom februára. "Musí to byť kompromis, pri ktorom obaja niečo stratia pred tým, ako môžeme začať odznova," dodal.

Vučič minulý týždeň v rozhovore pre agentúru Reuters - pri príležitosti desiateho výročia vyhlásenia kosovskej suverenity - povedal, že Srbi iba málo pravdepodobne podporia plné uznanie nezávislosti Kosova výmenou za členstvo svojej krajiny v Európskej únii. Srbský prezident podľa vlastných slov verí, že kompromis ohľadom kosovskej suverenity je možný, vyžiada si to však od Bruselu "politickú vôľu", a nie "pokračujúci nátlak na Srbsko".

Viac o téme: Sergej LavrovAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu