Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán stojí pred úplnou záhadou: Lietadlo s 65 ľuďmi sa zrútilo v horách, našli vraj trosky

Pátranie po troskách sťažuje počasie. Zobraziť galériu (3)
Pátranie po troskách sťažuje počasie. (Zdroj: SITA/Alireza Vasigh Ansari/Tasnim News Agency via AP, SITA/Ali Khodaei/Tasnim News Agency via AP)

TEHERÁN - Teherán zatiaľ nepotvrdil správu miestnej samosprávy o náleze vraku lietadla, ktoré v Iráne v nedeľu havarovalo s 65 ľuďmi na palube. Podľa agentúry Reuters nález ohlásil predstaviteľ provincie Bojerahmad a Kohgílúje, ale hovorca iránskeho úradu pre civilné letectvo vzápätí uviedol, že informáciu nemôže potvrdiť. Dvadsaťštyri rokov staré lietadlo spoločnosti Iran Aseman Airlines sa za hmly zrútilo v horách a predpokladá sa, že pád stroja do ťažko prístupnej oblasti nikto neprežil.

Ďalšia letecká katastrofa, najhoršie obavy sa potvrdili: 66 obetí, trosky hľadajú už 24 hodín

Trosky sa našli pri dedine Dengezlu v okrese Semirom v provincii Isfahán, tvrdí predstaviteľ susednej provincií Bojerahmad a Kohgílúje, kam lietadlo smerovalo. Spravodajský web BBC píše, že lietadlo narazilo do hory Dinar v pohorí Zargos, asi 20 kilometrov od mesta Jásúdž.

"Stojíme pred úplnou záhadou. O nehode nevieme vôbec nič," citovala agentúra Tasnim ministra dopravy a mestského rozvoja Abbása Achúndího.

Irán stojí pred úplnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alireza Vasigh Ansari/Tasnim News Agency via AP, SITA/Ali Khodaei/Tasnim News Agency via AP)

Irán požiadal európske štáty a Čínu o pomoc pri pátraní po troskách s pomocou satelitných snímok, uviedla agentúra ISNA.

Pracovník Červeného polmesiaca medzitým oznámil, že neďaleko Dengezlu sa našlo "tmavé miesto", ktoré môže signalizovať, že tam lietadlo havarovalo.

Záchranári z Červeného polmesiaca, dobrovoľníci a armáda boli zapojení do pátrania. Operáciu však komplikujú 16-stupňové mrazy, uviedol Červený polmesiac. Irán pri pátraní využíva okrem iného bezpilotné lietadlá.

Na juhu Iránu sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/CGTN, SITA/AP)

Podľa webu nadácie pre bezpečnú leteckú dopravu (Flight Safety Foundation) mal stroj 24 rokov a pred tromi mesiacmi ho opäť uviedli do prevádzky po tom, čo bol šesť rokov v hangári.

Stroj ATR-72 na vnútroštátnej linke mieril z metropoly Teheránu do mesta Jásúdž na juhozápade Iránu. Výrobca ATR uviedol, že príčina nehody zatiaľ nie je jasná.

Polosúkromné ​​aerolinky Iran Aseman Airlines sú treťou najväčšou iránskou leteckou spoločnosťou čo do počtu vlastnených lietadiel. Zaisťujú predovšetkým vnútroštátnu dopravu, ale aj niektoré medzinárodné lety. Podľa agentúry DPA Európska komisia nedávno túto firmu kvôli stavu jej lietadiel pridala na čiernu listinu aeroliniek, ktoré do krajín EÚ lietať nesmú.

Aerolinky Aseman majú na konte dve havárie. V roku 1994 sa v blízkosti iránskeho mesta Natanz zrútil stroj F.28 s 66 ľuďmi na palube a v auguste 2008 Boeing 737 so 74 ľuďmi na palube havaroval v Kirgizsku. V oboch prípadoch nešťastie nikto neprežil.

Na technickom stave iránskych dopravných lietadiel sa nepriaznivo podpísali dlhoročné medzinárodné sankcie, ktorým bol Irán vystavený. K leteckým nehodám v krajine podľa agentúry AP dochádza pravidelne.

Viac o téme: PádLietadloNešťastieIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu