Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyjednávajú s teroristami: Afganskí predstavitelia rokujú s Talibanom aj napriek vlne násilia

Agha Jan Motasim z Talibanu
Agha Jan Motasim z Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Afganskí predstavitelia vedú aspoň dve línie rozhovorov s hnutím Taliban - dokonca aj po mesiaci brutálnych útokov, pri ktorých zahynulo takmer 200 ľudí. Deje sa tak i napriek nahnevanému odmietnutiu akýchkoľvek rozhovorov zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala v utorok agentúra AP.

Pretrvávanie neoficiálnych kontaktov odráža snahu ponechať otvorené dvere pre zmierenie, a to v čase, keď sa afganská vláda a jej hlavný spojenec USA usilujú nájsť stratégiu s cieľom ukončiť zdĺhavú vojnu. Tá trvá už sedemnásty rok.

Taliban v minulých rokoch ovládol nové územia a uplatňuje čoraz neľútostnejšiu taktiku. Po jeho nedávnych útokoch Trump hnutie nahnevane odsúdil. Uviedol, že nebudú žiadne rozhovory, pričom možno raz na ne nastane čas, ale to je ešte ďaleko.

V roku 2017 pri viac ako dvadsiatich veľkých útokoch zahynulo len v Kábule vyše 500 ľudí. K ďalším štyrom útokom došlo v afganskom hlavnom meste tento rok v januári a o život prišlo ďalších najmenej 154 ľudí, pripomína agentúra DPA.

Viac o téme: TeroristiTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu