Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Daeš stále dýcha, rovnaká hrozba: Tillerson uznal, že džihádistov neporazili

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell)

WASHINGTON - Ukončenie veľkých bojových operácií proti skupine Daeš neznamená, že Spojené štáty a ich spojenci dosiahli trvalú porážku tejto militantnej organizácie. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

Tillerson na stretnutí predstaviteľov Spojenými štátmi vedenej globálnej koalície proti Daeš v Kuvajte tiež oznámil, že Washington poskytne ďalších 200 miliónov dolárov na pomoc pri stabilizácii oslobodených oblastí Sýrie.

"Ukončenie hlavných bojových operácií neznamená, že sme dosiahli trvalú porážku ISIS," zdôraznil minister, ktorý použil jednu zo skratiek používanú pre Daeš. "ISIS zostáva vážnou hrozbou pre stabilitu regiónu, naše krajiny i ďalšie časti sveta," citovala ho agentúra Reuters.

Džihádisti z Daeš prišli o všetko územie, ktoré ovládali v Iraku, a sú na pokraji porážky v Sýrii. Snažia sa však získať územia v  iných krajinách, kde sú aktívni, varoval Tillerson, ktorý v tejto súvislosti spomenul Afganistan, Filipíny, Líbyu či západnú Afriku.

Šéf diplomacie USA preto apeloval na pokračovanie boja proti Daeš, ako aj obnovu zničených oblastí v Sýrii a Iraku. V opačnom prípade tam podľa neho medzinárodná koalícia riskuje návrat Daeš, píše agentúra DPA.

Tillerson okrem toho uviedol, že je znepokojený nedávnymi udalosťami na severozápade Sýrie, kde Turecko v januári spustilo ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov, ktorých USA podporujú v bojoch proti Daeš. Minister však dodal, že si je jasne vedomý "legitímnych bezpečnostných obáv" Turecka. Na jednodňovom stretnutí v Kuvajte sa zúčastňujú zástupcovia zmienenej koalície zloženej zo 74 krajín. Súbežne v Kuvajte pokračuje trojdňová medzinárodná konferencia o obnove Iraku.

Viac o téme: TeroristiDaešRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu