Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ošetrovateľka vraždila pacientov, chcela zabiť aj dieťa

HELSINKY - Dvadsaťšesťročnú fínsku ošetrovateľku obvinili zo zavraždenia dvoch dôchodcov. Okrem toho je podozrivá z ďalších dvoch vrážd. V rehabilitačnom ústave kde pracovala momentálne polícia preveruje až 11 prípadov úmrtí, v ktorých by mohla obvinená figurovať. Oznámila to dnes fínska polícia v Tampere.

Polícia si je istá, že ošetrovateľka zabila na prelome júla a augusta 79-ročnú ženu a 54-ročného muža. Podľa fínskaj tlače, ktorá už ženu volá "anjel smrti", sa pokúsila zabiť tretieho dôchodcu a dokonca aj osemmesačné dieťa, obaja našťastie prežili. Dieťa, ktorému vstriekla potenciálne smrteľnú dávku inzulínu, pritom bolo podľa médií jej vlastným synovcom. Polícia zatiaľ tieto informácie nepotvrdila ani nepoprela.

"V rámci tohoto prípadu vyšetrujeme 11 úmrtí v rehabilitačnom ústave Ylöjärvi pri Tampere," povedal agentúre AFP policajný komisár Paavo Tuominen.

Ošetřovateľka, sama matka dieťaťa, na seba upozornila pred niekoľkými mesiacmi pri vyšetrovaní krádeže liekov v ústave. Odborné posudky ju opisujú ako labilnú osobu, ktorá je v evidencii sociálnych služieb. Tie ju registrujú ako človeka, ktorý má ťažkosti prispôsobiť sa spoločnosti.

Ošetrovateľka je od minulého týždňa vo vyšetrovacej väzbe, ale všetky obvinenia rázne odmieta.

Podobné prípady nie sú v poslednom čase v Európe raritou. Niekoľko prípadov vraždiacich ošetrovateliek či ošetrovateľov je známych z Nemecka, nedávno jeden prípad otriasol verejnosťou aj v Českej republike. "Anjeli smrti" svoje činy vysvetľovali tým, že chceli obetiam pomôcť a "zbaviť ich trápenia".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu