Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNA SPRÁVA Letecký zásah Spojených štátov v Sýrii: Odveta za útok Asadových vojsk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

WASHINGTON - Americké lietadlá zaútočili na sily podporujúce sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom údajne zabili približne 100 bojovníkov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Letecké údery boli reakciou na stredajší "nevyprovokovaný útok" provládnych jednotiek na jedno z veliteľstiev takzvaných Sýrskych demokratických síl (SDF), Spojenými štátmi podporovanému zoskupeniu kurdských a arabských milícií. 

K mohutnému útoku provládnych bojovníkov došlo v provincii Dajr az-Zaur niekoľko kilometrov od rieky Eufrat. Vo veliteľstve sa v čase útoku nachádzali aj príslušníci americkej armády, nikto z nich však neutrpel zranenia. 

"Koalícia podnikla údery na útočiace jednotky, aby odrazila akt agresie voči partnerom podieľajúcim sa na globálnej misii zameranej na porážku Dáišu," uvádza sa vo vyhlásení medzinárodnej koalície bojujúcej proti Daešu. 

 

 

MIMORIADNA SPRÁVA Letecký zásah
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Syrian Democratic Forces)

Nemenovaný americký vojenský predstaviteľ pre CNN odhadol, že pri koaličných náletoch zameraných na odrazenie ofenzívy bolo zabitých viac ako 100 bojovníkov provládnych síl. Cieľom ofenzívy malo byť ovládnutie území v provincii Dajr az-Zaur, z ktorých ozbrojenci SDF len vlani v septembri vytlačili bojovníkov Daeš. V oblasti sa nachádzajú aj ropné ťažobné polia.

Vysoký počet obetí náletov naznačuje veľký rozsah útoku proasadovských síl. Podľa amerického činiteľa citovaného agentúrou Reuters sa na ňom podieľalo zhruba 500 príslušníkov provládnych milícií podporovaných paľbou z diel, tankov, raketometov a mínometov. 

Zdroje bezprostredne nekonkretizovali, aké jednotky sa podieľali na ofenzíve v Dajr az-Zaure. Asadovej armáde poskytujú vojenskú podporu milície podporované Iránom a tiež Rusko.

 

Izraelský preventívny útok proti teroristom

Ešte v stredu útočili v Sýrii aj Izraelské ozbrojené sily. Izraelské rakety zasiahli v noci na stredu vládne "výskumné centrum" neďaleko sýrskej metropoly Damask. Informovala o tom sýrska tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na oznámenie sýrskej armády. Izraelské ozbrojené sily správu odmietli komentovať.

 Nemenované zdroje blízke sýrskej vláde spresnili, že terčom útoku sa stalo výskumné stredisko v obci Džamrájá ležiacej na severnom predmestí Damasku. Na toto vojenské zariadenie už Izrael zaútočil niekoľkokrát.  Z miesta útoku sa podľa svedkov ozývali silné explózie. Sýrskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť niekoľko striel vystrelených z izraelských lietadiel, viaceré ďalšie však cieľ zasiahli, citovala agentúra DPA nemenovaného sýrskeho predstaviteľa.
      Podľa správy SANA boli rakety vystrelené z izraelských lietadiel, čo sýrska agentúra označila za ďalší akt agresie zo strany Izraela.       

Sýrska armáda uvádza, že predchádzajúci podobný útok na vojenské ciele v okolí Damasku podnikol židovský štát 9. januára.  Izrael za posledné roky vykonal už desiatky podobných útokov na územie Sýrie, ktorých terčom sa stali ciele spojené s libanonským militantným hnutím Hizballáh. Izraelské sily, ktoré takéto útoky často podnikajú zo vzdušného priestoru susedného Libanonu, sa k operáciám tohto druhu nevyjadrujú.  

 

 

Viac o téme: útok USASýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu