Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Telefonát, ktorý môže zmeniť celú Sýriu: Putin a Erdogan o posilnení vojenskej spolupráce

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Kayhan Ozer, Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok telefonicky rozprával so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri sa dohodli na posilnení spolupráce medzi armádami a bezpečnostnými zložkami svojich krajín v Sýrii. Informoval o tom Kremeľ, ktorý citujú agentúry Reuters, RIA Novosti a TASS.

Plány na užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Ankarou majú za cieľ zlepšiť "boj proti teroristickým skupinám, ktoré porušujú režim prímeria" v sýrskej provincii Idlib susediacej s Tureckom. Začiatkom mesiaca tam povstalci zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25; pilot po katapultovaní zahynul v boji s teroristami.

Rusko a vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého Rusko vojensky podporuje od septembra 2015, označujú väčšinu skupín bojujúcich proti sýrskym vládnym silám ako teroristov. Putin a Erdogan hovorili o "dôležitosti pokračovania spoločnej misie Ruska, Turecka a Iránu v Sýrii", uviedol Kremeľ. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dodal, že lídri rokovali aj o možnom trojstrannom stretnutí Putina, Erdogana a iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, na termíne sa však zatiaľ nezhodli.

Rusko a Turecko podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany. Spolu s Iránom však sprostredkovali viacero stretnutí, ktoré sa konali najmä v Kazachstane, ale nedávno aj v ruskom Soči a boli zamerané na ukončenie sýrskeho konfliktu.

Vedenie sýrskej opozície rozhovory v Soči bojkotovalo, kým USA, Británia a Francúzsko účasť odmietli s odôvodnením, že Asad nemá o riešenie situácie náležitý záujem.  Sýrska občianska vojna, ktorá vypukla v rámci takzvanej arabskej jari ako protest proti Damasku, si už vyžiadala státisíce ľudských životov a milióny vysídlených obyvateľov.

Viac o téme: TelefonátSýriaVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu