Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varšava zrušila návštevu izraelského ministra: Nahnevali ju jeho výroky o holokauste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľsko v pondelok prekvapivo zrušilo plánovanú návštevu izraelského ministra školstva Naftaliho Bennetta, ktorý mal do Varšavy pricestovať túto stredu. Poľskú vládu nahnevalo jeho tvrdenie, že počas druhej svetovej vojny sa aj niektorí Poliaci dobrovoľne podieľali na vyvražďovaní Židov.

O bezprecedentnom rozhodnutí poľskej vlády informoval pred malou chvíľou samotný Bennett. "Poľská vláda zrušila moju návštevu, pretože som zmienil zločiny tamojšieho ľudu. Som poctený," vyhlásil v pondelok večer Bennett.

Izraelský minister len krátko predtým - ešte keď nebol informovaný o rozhodnutí poľskej vlády - informoval, že hlavnou témou jeho návštevy vo Varšave bude nový poľský zákon, podľa ktorého by malo byť trestné hovoriť o podiele Poliakov na holokauste, či používať termín "poľské koncentračné tábory".

"Poviem to veľmi jasne: Minulosť sa nedá prepísať a budúcnosť by sme mali písať spoločne," povedal izraelský minister. Podľa neho sa nijako nedá spochybňovať fakt, že hoci tisícky Poliakov počas druhej svetovej vojny Židom pomáhali, mnohí iní Poliaci sa zas podieľali na ich prenasledovaní. "Mnohí Poliaci po celej krajine prenasledovali, udávali alebo aktívne sa podieľali na vyvraždení vyše 200-tisíc Židov počas holokaustu a aj po ňom," dodal Bennett.

Podľa zákona, ktorý schválili už obe komory poľského parlamentu a čaká na podpis prezidenta, by malo za použitie termínu "poľský koncentračný tábor" či za obviňovanie Poliakov v súvislosti s holokaustom hroziť až trojročné väzenie.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť argumentuje, že keď niekto hovorí o poľských koncentračných táboroch, znamená to, že z ich existencie obviňuje Poliakov, pričom tými, kto koncentračné tábory aj na poľskom území zriaďovali, boli Nemci.

Podľa historikov však slovné spojenie "poľský koncentračný tábor" hovorí iba o tom, že daný koncentračný tábor sa nachádzal na území Poľska, a zákaz používania takejto formulácie, ale najmä opisovania roly samotných Poliakov pri holokauste, by obmedzoval možnosť slobodného vedeckého bádania. Počas druhej svetovej vojny nemeckí nacisti a ich prisluhovači v obsadených krajinách systematicky vyvraždili šesť miliónov Židov, tretinu vtedajšej židovskej populácie.

Viac o téme: HolokaustVýrokyPoľskoIzraelZrušenie návštevy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu