Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico a Lubyová zo zimného strediska: Z rozpočtu pôjde na lyžiarske kurzy 12,9 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Štát od roku 2016 prispieva na lyžiarske kurzy a školy v prírode zo štátneho rozpočtu. V januári 2016 ministerstvo rozdelilo 14,3 milióna eur pre viac ako 95-tisíc žiakov základných a stredných škôl, v roku 2017 išlo 14 miliónov eur pre 90-tisíc žiakov.

Na tento rok požiadali školy o príspevok 12,9 milióna eur pre 86-tisíc žiakov. Výška príspevku na jedného žiaka je 150 eur a žiak ho môže využiť len jedenkrát počas štúdia na základnej alebo strednej škole. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tlačovej správe po kontrolnom dni ministerky školstva Martiny Lubyovej a predsedu vlády SR Roberta Fica v zimnom stredisku v Štiavnických vrchoch.

Na lyžiarskych kurzoch sa v rokoch 2016 až 2018 zúčastnilo 270-tisíc žiakov. „Deti priemerne trávia päť nocí v takýchto zariadeniach. Ak 270-tisíc vynásobíme piatimi, tak hovorím o 1 350 000 nocí, ktoré zaplatí štát. Je to obrovská podpora pre cestovný ruch, pre malé penzióny. Teším sa najviac z toho, že dnes nie je rozdiel, či rodičia dieťaťa majú alebo nemajú peniaze, pretože sme sa snažili nastaviť tých 150 eur tak, aby to pokrylo všetky náklady,“ uviedol Robert Fico.

Ako informoval tlačový a informačný výbor Úradu vlády SR, štát by mohol finančne podporiť aj plavecké výcviky. „My sa zaoberáme možnosťou rozšíriť tieto akcie aj na plavecký výcvik, lebo potrebujeme zvýšiť pohybovú kultúru v školách, podchytiť tie deti a možno plavecký výcvik by sa hodil aj na prvý stupeň základných škôl, lebo lyžiarske kurzy máme na druhom stupni a viem, že aj na tomto stupni chceme detičky vychovávať v ranom veku k takýmto návykom,“ vyjadrila sa ministerka školstva Martina Lubyová.

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoMartina LubyováLyžiarske kurzyŠkoly v prírode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu