Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa v ohrození: Rusko rozmiestnilo v Kalinigrade rakety Iskander

Dalie Grybauskaite
Dalie Grybauskaite (Zdroj: TASR/AP)

HELSINKI - Rusko rozmiestňuje v Kaliningradskej oblasti ďalšie systémy balistických striel Iskander schopných niesť jadrové hlavice. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie litovskej prezidentky Dalie Grybauskaite.

"Práve v tejto chvíli rozmiestňuje Rusko v Kaliningrade rakety Iskander," povedala v pondelok Grybauskaite na tlačovej konferencii po návšteve jednotiek NATO na základni v meste Rukla, pričom dodala, že ruské rakety nepredstavujú hrozbu len pre Litvu, ale aj "pre polovicu všetkých európskych krajín".

Rozmiestňovanie rakiet Iskander v Kaliningradskej oblasti potvrdil pre ruské tlačové agentúry aj predseda branno-bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Šamanov, ktorý dodal, že ide o odpoveď na posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO na ruských hraniciach. 

Raketa Iskander má vysokú presnosť zásahu a dolet 500 kilometrov, čím je schopná zasiahnuť zariadenia NATO v niekoľkých jeho členských štátoch, ktoré susedia s Ruskom. Môže byť vyzbrojená konvenčnými aj jadrovými hlavicami.     

Putin podpísal ratifikáciu dohody o včlenení juhoosetských vojenských jednotiek

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal federálny zákon o ratifikácii dohody medzi Ruskou federáciou (RF) a Južným Osetskom o postupe pri začleňovaní jednotlivých juhoosetských vojenských jednotiek do ozbrojených síl RF. Oznámenie zverejnil Kremeľ v pondelok večer na svojej internetovej stránke. Ďalej sa v ňom uvádza, že zákon bol prijatý Štátnou dumou (dolnou komorou parlamentu) 24. januára 2018 a schválený Radou federácie (hornou komorou parlamentu) 31. januára.

Južné Osetsko, odštiepenecký gruzínsky región, bolo ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008. Po päťdňovom konflikte, v ktorom zahynulo vyše 1000 ľudí vrátane 72 ruských vojakov, vyhlásilo nezávislosť. Rusko 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska, ako aj Abcházska, ďalšieho gruzínskeho separatistického regiónu. Z členských štátov OSN uznali nezávislosť oboch republík okrem Ruska ešte Venezuela, Nikaragua a Nauru.

Dohodu o procedúre začlenenia jednotlivých juhoosetských vojenských jednotiek do ruskej armády podpísali v Moskve 31. marca 2017 ruský minister obrany Sergej Šojgu a jeho juhoosetský náprotivok Ibragim Gassejev. Šojgu vtedy pripomenul, že Rusko urobilo maximum na podporu Južného Osetska pri odrazení nepriateľskej agresie a bolo prvou krajinou, ktorá uznala nezávislosť tejto republiky. Gassejev sa poďakoval Rusku a jeho armáde za pomoc pri udržiavaní mieru a stability v republike. "Vďaka Rusku dnes žijeme v pokoji a budujeme si svoju budúcnosť," dodal juhoosetský minister obrany.

Putin ešte 14. marca 2017 nariadil prijať vládny návrh a podpísať dohodu o procedúre začlenenia jednotlivých vojenských jednotiek Južného Osetska do ruskej armády. Taktiež nariadil ministerstvu obrany, aby viedlo rokovania s juhoosetskou stranou a podpísalo túto dohodu v mene Moskvy. Na základe tejto dohody integrácia jednotlivých juhoosetských vojenských jednotiek predpokladá nábor obyvateľov Južného Osetska s ruským občianstvom do vojenskej služby v ruských ozbrojených silách a ich vyslanie na ruskú vojenskú základňu v Južnom Osetsku do aktívnej služby na základe dobrovoľnosti.

V rámci uzavretia takého kontraktu musí občan odísť z vojenskej služby v juhoosetských ozbrojených silách a jeho ďalšie nasadenie bude regulovať ruská legislatíva. Dohoda o začlenení niektorých jednotiek juhoosetského ministerstva obrany do ruskej armády je doplnkovým dokumentom Dohody o spojenectve a integrácii podpísanej prezidentmi oboch krajín 18. marca 2015.

Viac o téme: RaketaRuskoDalie Grybauskaite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu