Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA zverejnili VIDEO z preletu ruskej stíhačky: Nevážia si život svojho pilota, zbytočný risk

Vzdialenosť medzi strojmi bola minimálna.
Vzdialenosť medzi strojmi bola minimálna. (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Spojené štáty americké obviňujú Rusko z nebezpečných vojenských postupov po tom, ako ruská stíhačka letela v pondelok v tesnej blízkosti ich špionážneho lietadla. Stroje leteli blízko seba vo vzdušnom priestore nad Čiernym morom. Ruská stíhačka SU-27 bola od amerického lietadla EP-3 vzdialená len 1,5 metra.

FOTO Bezpečnostný priekak: Tajomstvo amerických vojenských základní odhalila nevinná aplikácia

Americké námorníctvo, ktorému špionážne lietadlo patrí, prostredníctvom vyhlásenia informovalo, že lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa neho ruská stíhačka vošla priamo do dráhy letu amerického lietadla a sledovala ho viac ako dve hodiny.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauert uviedla, že sa USA na celú záležitosť pozerajú "s najväčším znepokojením" a správanie ruskej stíhačky opísala ako posledný príklad toho, ako "aktivity ruskej armády porušujú medzinárodné normy a dohody".

Námorníctvo v stanovisku varovalo, že "ruská armáda má právo fungovať v medzinárodnom vzdušnom priestore, musí sa však správať podľa medzinárodných štandardov, aby zabezpečila bezpečnosť a predišla incidentom".

Moskva naopak tvrdí, že dráha ruského stroja bola "v súlade s medzinárodnými pravidlami používania vzdušného priestoru" a piloti sa vôbec nesprávali "neštandardne". Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že konanie pilotov bolo pokusom zastaviť americký stroj od "narušovania vzdušného priestoru Ruskej federácie" a hneď, ako sa lietadlo vzdialilo od hranice, sa ich stíhačka vrátila na základňu.

Poplach v Pobaltí aj Lamanšskom prielive: USA zverejnili VIDEO stretu s ruskými stíhačkami

Jednotky Ruska a NATO pôsobia v spoločnom vzdušnom priestore, ale od ruskej anexie Krymu v roku 2014 medzi nimi narastá napätie. Spojené štáty viackrát počas minulého roka vyjadrili znepokojenie nad stretnutiami ich a ruských strojov vo vzduchu vrátane priestoru nad Čiernym aj Baltským morom. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac o téme: StíhačkaŠpionážne lietadloSu-27Čierne moreEP-3 Aries II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu