Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Džihádisti uštedrili Moskve úder: Nad Sýriou zostrelili ruskú stíhačku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Povstalci džihádistickej aliancie Haját Tahrír aš-Šám, ktorá patrí pod Front an-Nusra, sa prihlásili k zodpovednosti za sobotňajšie zostrelenie ruského stíhacieho lietadla Su-25 nad územím sýrskej provincie Idlib.

Informoval o tom denník The Washington Post, ktorý citoval vyhlásenie jedného z povstaleckých veliteľov, že ruské lietadlo bolo zostrelené za pomoci prenosného protilietadlového systému v čase náletov na mesto Sarakíb v provincii Idlib. Zostrelenie ruského lietadla veliteľ označil za akt pomsty svojich ľudí.

Zostrelenie ruskej stíhačky potvrdilo v sobotu aj ruské ministerstvo obrany. K incidentu došlo v sobotu, keď ruská stíhačka vykonávala hliadkovanie nad zónou deeskalácie Idlib. Pilot po zásahu svojho lietadla stihol svoju základňu informovať, že sa musí katapultovať v oblasti ovládanej povstalcami sýrskeho džihádistického Frontu an-Nusra. Počas bojov s nimi pilot prišiel o život.

Po zostrelení stíhačky podnikli ruské lietadlá v oblasti útoku hromadný nálet, pričom použili vysoko presné zbrane - okrídlené rakety triedy Kalibr. Potvrdilo to podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého pri nálete prišlo o život viac ako 30 príslušníkov Frontu an-Nusra.

Viac o téme: StíhačkaRuskoSýriaFront an-Nusra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu