Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poplach v Pobaltí aj Lamanšskom prielive: USA zverejnili VIDEO stretu s ruskými stíhačkami

(Zdroj: YouTube/US military Technology)

WASHINGTON - Napätie opäť rastie. Americké vzdušné sily zverejnili video, ktoré ukazuje stret amerických stíhačiek F-15 s ruskými multifunkčnými strojmi Su-30 blízko Pobaltia. Na nahrávke je zachytený poplach, rýchle obliekanie a stret stíhačiek so strojmi. Stret vyvolal reakciu ruského ministerstva obrany. Dnes incident hlásili aj Briti.

Doposiaľ neznáme video zverejnili Americké vzdušné sily v Európe (USAFE). Nahrávka zachytáva poplach na základni, expresné obliekanie stíhačov a následný stret amerických stíhačiek F-15 s ruskými multifunkčnými strojmu typu Su-30. 

Záznam pozostáva z dvoch častí. Prvý ukazuje incident z konca novembra, kedy sa vzdušné sily Eagle typu F-15C snažili zabrániť ruským viacúčelovým lietadlám Su-30 v medzinárodnom vzdušnom priestore blízko Pobaltia. V druhej časti videa je akcia amerických stíhačiek F-15, ktoré zachytili dve lietadlá Su-30 z 13. decembra. Zásah vykonávali americké stíhačky, ktoré boli nasadené na medzinárodnom letisku v Litve. 

"Piloti zo 493. expedičnej stíhacej letky vykonali akciu v medzinárodnom vzdušnom priestore profesionálne a v súlade so všetkými bezpečnostnými normámi a medzinárodnými predpismi o letoch," vyhlásili USAFE. Letka patrí k 48. stíhaciemu krídlu umiestnenému na leteckej základni v Lakenheath vo Veľkej Británii. Podplukovník Cody Blake, veliteľ 493. letky, nazval zachytenie normálnou časťou baltickej leteckej misie NATO. USA majú vedenie misie odovzdať budúci týždeň Dánom.

Rusi okamžite zareagovali

Podľa USAFE ruské vojnové lietadlá nevysielali žiadne kódy pre letovú prevádzku a nemali ani žiadne letové plány. Ruské ministerstvo obrany na tieto informácie okamžite zareagovalo. Tvrdí, že lietadlá Su-30 sa nad neutrálnymi vodami Baltu zúčastnili cvičnej misie. Komunikačné oddelenie ruského ministerstva obrany vydalo v sobotu vyhlásenie, že posádky ruských bojových stíhačiek Su-30 uskutočnili pravidelné tréningové lety nad neutrálnymi vodami Baltského mora 23. novembra a 13. decembra.

"Trasa ruských bojových lietadiel bola dohodnutá s riadiacimi jednotkami leteckej logistiky a bola vykonaná v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami používania vzdušného priestoru bez narušenia štátnych hraníc iných krajín," píše sa vo vyhlásení. "Počas letov sa lietadlá NATO F-15 priblížili k ruským stíhačkám v bezpečnej vzdialenosti, po ktorej zmenili smer a odleteli."

Incident zaznamenali aj v Británii

V Británii zaznamenali počas Štedrého dňa podobný incident, tentokrát vo vode. Kráľovské námorníctvo poslalo fregaty do Lamanšského prielivu, aby eskortovali ruské vojnové lode cez Doverskú (Calaiskú) úžinu. Fregata typu HMS Westminister bola vyslaná, aby sprevádzala ruské lode pri pobreží Británie.

Stret dvoch námorných síl nastal práve v Lamanšskom prielive. Kráľovské námorníctvo v posledných mesiacoch začalo intenzívnejšie vysielať lode k ruským pravidlám v dôsledkú rastúceho militarizmu z Kremľa. Okrem fregaty Angličania vyslali aj vrtuľník Wildcat na sledovanie ďalších dvoch ľudí. "Nebudem váhať pri obrane našich vôd, ani tolerovať akúkoľvek formu agresie," vyhlásil minister obrany Anglicka Gavin Williamson.

Viac o téme: StíhačkyRuskoPobaltieF-15
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu