Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bizarný útok polície na Putinovho soka: Vtrhla do kancelárie Navaľného, absurdné vysvetlenie

Alexej Navaľný Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

MOSKVA - Ruskí policajti dnes vtrhli do kancelárie Fondu boja proti korupcii (FBK) opozičného politika Alexeja Navaľného. Ten práve organizuje celoštátny protest na podporu bojkotu marcových prezidentských volieb, ku ktorým nebol ako vyzývateľ prezidenta Vladimira Putina pripustený, podľa úradov kvôli právoplatnému odsúdeniu na podmienečný trest.

Policajti podľa hovorkyne fondu vylomili dvere a zadržali niekoľko Navaľného spolupracovníkov. Svoje počínanie vysvetľovali telefonátom, že sa v kancelárii nachádza bomba a že budovu musia vypratať a prehľadať. Policajti podľa serveru Newsru.com vtrhli aj do štúdia, odkiaľ Navaľného spolupracovníci zabezpečovali priamy prenos z demonštrácií z desiatok miest v rôznych regiónoch Ruska.

„Pozrite, oni presne vedia, kde je bomba! V žiadnej prázdnej kancelárii FBK, ale práve v štúdiu. Najpravdepodobnejšie priamo v kamere, ktorú musia okamžite vypnúť," ironicky vyhlásil jeden zo spolupracovníkov fondu Georgij Alburov. Policajti vraj zareagovali poznámkou, že tam bombu strčil pravdepodobne vedúci štúdia. Potom odviezli vedúceho, režiséra, právnika a tiež manažéra štúdia.

V Moskve radnica varovala, že oznámená „prechádzka" v centre mesta nie je povolená. Na mieste sú podľa médií poriadkové sily v značnom počte. Podobne nebol povolený protest ani v Petrohrade. V sibírskom Kemerove, kde protest úrady nepovolili, policajti zadržali koordinátorku akcie a 14 demonštrantov.

Opozičný protest v ruskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AP Photo/Aleksander Khitrov)

Navaľného zadržali po ceste na demonštráciu

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zadržali v nedeľu po tom, ako sa v krajine začala séria demonštrácií, ktoré zvolal na protest proti svojmu vylúčeniu z nadchádzajúcich prezidentských volieb.

Navaľného tím na sociálnej sieti oznámil, že politika zadržali policajti v Moskve, keď bol na ceste na tamojšiu demonštráciu. Sám Navaľnyj to neskôr vo svojom tvíte potvrdil a vyzval stúpencov, aby v zhromaždeniach pokračovali. "Zadržali ma. To nič neznamená... nevyšli ste (do ulíc) kvôli mne, ale kvôli svojej budúcnosti," citovala ho agentúra AP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu