Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tibor si užíval dovolenku snov: Po večeri v luxusnom hoteli sa začalo diať peklo, smrť v Thajsku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock, fishesofaustralia)

BUDAPEŠŤ - Skupina maďarských turistov na tohtoročnú luxusnú dovolenku v Thajsku len tak ľahko nezabudnú. Osudnou sa im stala večera, na ktorej im podávali rybu. Jeden z nich, Tibor dokonca zomrel. Hrozivé detaily však odhalili aj to, ako sa k prípadu staval personál. Najhorší zážitok opísala ďalšia dovolenkárka.

Otravu z jedla v luxusnom štvorhviezdičkovom hoteli v thajskom meste Pattajá, na ktorú minulý piatok (19.1.) zomrel maďarský turista, mohla spôsobiť tzv. "maslová ryba", uviedol v stredu spravodajský server Borsonline.hu.

Maďarská turistka, ktorá bola ubytovaná v tom istom hoteli, pre server uviedla, že skupina piatich Maďarov jedla z plodov mora, ktoré boli podávané formou švédskych stolov. Podľa jej slov prišlo neskôr všetkým nevoľno a jeden z nich padol do bezvedomia. Na recepcii preto požiadali o sanitku - namiesto nej však prišiel iba taxík. Záchranárov zavolal personál hotela až po tom, čo muža v bezvedomí začali oživovať jeho priatelia. Pacient v nemocnici napokon zomrel. Borsonline.hu oslovil v tejto súvislosti hotel, ktorý sa zatiaľ k prípadu nevyjadril.

Hotel, v ktorom sa odohrala tragédia
Zobraziť galériu (4)
Hotel, v ktorom sa odohrala tragédia  (Zdroj: Thinkstock, fishesofaustralia)

Príčinou úmrtia mohla byť otrava jedlom, prípadne zástava srdca v dôsledku alergickej reakcie, uviedlo pre server v utorok komunikačné oddelenie maďarského ministerstva zahraničných vecí. "Členov maďarskej skupiny turistov hospitalizovali v medzinárodnej nemocnici v Bangkoku, kde ich vyšetrili a ošetrili. Podľa nemocnice všetci dostali otravu z jedla," dodal rezort diplomacie. Server poznamenal, že tzv. "maslová ryba" (Lepidocybium flavobrunneum) z čeľade gempylovitých (pamakrelovitých), ktorú dovážajú aj do Maďarska, obsahuje vysoké množstvo olejovitých látok spôsobujúcich hnačku. 

 Tolerancia a reakcia na tieto ryby po konzumácii môže byť rôzna. V Taliansku a Japonsku je ich predaj zakázaný, v Kanade, USA i Maďarsku je distribútor povinný upozorniť na obale na možné zdravotné riziká, vysvetľuje Borsonline.hu.

Na túto rybu si dávajte pozor
Zobraziť galériu (4)
Na túto rybu si dávajte pozor  (Zdroj: Thinkstock, fishesofaustralia)

Lepidocybium flavobrunneum, inak zvaná escolar alebo pamakrela temná je veľká zhruba meter a niektoré jedince dosahujú až dva metre. Nebýva súčasťou komerčného rybolovu, no rybári ju zvyknú vyloviť spolu s tuniakmi. Trištvrtina jej tela je tvorená esterom (gempylotoxin), ktorý zlepšuje vztlak. Táto látka je však pre človeka nestráviteľná a môže spôsobiť brušné kŕče a olejovitú hnačku. V niektorých krajinách ako Japonsko alebo Taliansko je túto rybu zakázané konzumovať.

Viac o téme: SmrťThajskoMaďarskoPattajáMaslová ryba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu