Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump rozhneval moslimský svet: Jeho rozhodnutie je fackou storočia

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas (Zdroj: SIT/AP)

JERUZALEM - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás považuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za "facku storočia".

"Pán Trump zmietol otázku Jeruzalema zo stola jedným tweetom," povedal Abbás podľa agentúry DPA v nedeľu na úvod dvojdňového zasadania ústrednej rady Hnutia za oslobodenie Palestíny (OOP) v Ramalláhu na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu. Mierové dohody z Osla označil za "mŕtve".

"Naším večným hlavným mestom je Jeruzalem a neakceptujeme ponuku, aby sa ním stal Abú Dís," povedal ďalej Abbás. Toto mesto s takmer 12.000 obyvateľmi ležiace východne od Jeruzalema mali americkí predstavitelia navrhnúť Palestínčanom ako náhradu za Jeruzalem.

Trumpov krok vyvolal vo svete prevažne kritiku. Abbás následne vyhlásil, že neakceptuje nijaký americký mierový plán na urovnanie konfliktu na Blízkom východe. V reakcii na krok USA prepukli v autonómnom pásme Gazy protesty a násilnosti.

Jeruzalem je mesto posvätné pre kresťanov, židov i moslimov. Predjordánsko a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania už dlhodobo usilujú.

Viac o téme: Donald TrumpMahmoud Abbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu