Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Osobnosti vyzývajú premiéra, aby prestal urážať ľudí pre ich náboženské vyznanie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Viac ako 60 ľudí podpísalo výzvu adresovanú premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorej ho žiadajú, aby prestal urážať ľudí pre ich náboženské vyznanie. Vo výzve, ktorú agentúre SITA poskytol evanjelický teológ Ondrej Prostredník, premiérovi pripomenuli, že občanom Slovenskej republiky, a iste aj jemu, veľmi ťažko padne, keď Slovákov pre hŕstku zlodejov áut a vykrádačov domov z nášho regiónu označujú ľudia v západnej Európe za hrozbu.

Reagovali tak na premiérov výrok z 20. januára, ktorý povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy pri hodnotení bezpečnosti ako predpokladu pre rozvoj slovenského cestovného ruchu. Premiér v relácii povedal: „Turisti chcú prísť k nám, kde nie sú výbuchy, kde nebudú na námestiach otravovaní moslimami“.

"Chceme premiérovi pripomenúť, že občanom Slovenskej republiky, a iste aj jemu, veľmi ťažko padne, keď nás pre hŕstku zlodejov áut a vykrádačov domov z nášho regiónu označujú ľudia v západnej Európe za hrozbu. To isté robí premiér, keď vytvára neprípustnú skratku medzi náboženským vyznaním veľkej skupiny ľudí a kriminálnym správaním sa niektorých z nich. Žiaľ, nie je to prvýkrát. V nedávnej minulosti sme boli svedkami aj jeho opakovaných vyjadrení o nebezpečenstve „ucelenej moslimskej komunity”, o neschopnosti moslimov integrovať sa či o riziku plynúcom z moslimov slúžiacich v polícii alebo armáde," pripomína výzva, ktorú podporili Prostredník, bezpečnostný analytik Mário Nicolini, evanjelický teológ František Ábel, reportér Andrej Bán, Mohamad S. Hasna z Islamskej nadácie na Slovensku, starokatolícky kňaz Martin Kováč, politológ Jozef Lenč, evanjelická farárka Anna Polcková, vysokoškolský pedagóg Artan Qineti.

Okrem nich sa k výzve pripojili napríklad zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš, publicista Fedor Gál, teológ Miroslav Kocúr, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský, kazateľ Daniel Pastirčák, politologička Soňa Szomolányi, riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová, sociológ Michal Vašečka či historička práva Katarína Zavacká.

"Na Slovensku žije približne 5 000 moslimov. Mnohí z nich sú občanmi Slovenskej republiky. Sú to slušní ľudia, ktorí sú prínosom pre Slovensko a ktorých by sa premiér tejto krajiny mal predovšetkým zastať a nie ich urážať. Slovensko potrebuje, aby ho jeho lídri viedli k znášanlivosti a nie k nenávisti. Oceňujeme, že je stále viac občianskych a politických predstaviteľov, ktorí túto inú, lepšiu tvár Slovenska ukazujú svojimi skutkami a postojmi k menšinám. Vtedy sa Slovensko stane prívetivou krajinou nielen pre turistov, ale pre všetkých jeho občanov," dodáva sa vo výzve.

Viac o téme: NáboženstvoRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu