Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Česi rozhodujú o konci éry klamstiev, alkoholu a ruského agenta! 10 najväčších Zemanových káuz

Miloš Zeman Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PRAHA - Obvinenia z alkoholových excesov, diplomatických prešľapov či menovania kontroverzných ľudí do významných funkcií. Pôsobenie Miloša Zemana vo funkcii českého prezidenta je lemované množstvom káuz a sporov.

Pozrite sa s nami na prehľad udalostí, ktorými na seba Zeman počas svojho pôsobenia vo funkcii upútal pozornosť.

Prečítajte si, kto všetko sa pokúsi stať sa českým prezidentom!

Kampaň, ktorá bola protizákonná

Pred piatimi rokmi bol terčom kritiky za spôsob vedenia svojej prezidentskej kampane. Súd potvrdil jeho víťazstvo, hoci v nej našiel tri protizákonné veci. „Volebný výsledok bol taký, že sme nedospeli k presvedčeniu, že ak k týmto protizákonnostiam nedošlo, že by voľby mohli dopadnúť inak " povedal vtedy sudca Vojtěch Šimíček.

Vláda Jiřího Rusnoka

Jiří Rusnok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Jiří Rusnok - Foto: TASR / Michal Svítok

Poriadne búrlivé v českej politike boli aj roky 2013 a 2014. Po páde vlády Petra Nečasa sa vďaka Zemanovi k moci v lete 2013 dostala úradnícka vláda Jiřího Rusnoka. Nezískala však dôveru Snemovne a úradovala v demisii až do vymenovania vlády Bohuslava Sobotku v januári nasledujúceho roka.

Rusnokov kabinet tak ustanovil rekord vládnutia v demisii, ktorým je 169 dní. Podľa mnohých politikov Zeman svojím postupom český politický systém priblížil prezidentskému. Vláda bola tiež kritizovaná za úzke napojenie na vo voľbách neúspešnú Stranu práv občanov - Zemanovci (SPOZA).

Vymenovávanie veľvyslancov

Prvé konflikty začali už krátko po tom, ako Zeman nastúpil do funkcie. S Karlom Schwarzenbergom (TOP 09), ktorý bol ministrom zahraničia, sa pohádal ohľadom veľvyslancov. Zeman chcel na bratislavskú ambasádu Liviu Klausovú a do Moskvy komunistického europoslanca Vladimíra Remeka.

Spor zablokoval vymenovanie ambasádorov aj v iných krajinách a nakoniec skončil až po vymenovaní už spomínanej Rusnokovej vlády, počas ktorej oba Zemanove návrhy prešli.

Obchádzanie Sobotku

Miloš Zeman a Bohuslav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP Photo / Petr David Josek)

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka - Foto: SITA / AP Photo / Petr David Josek

Dobré vzťahy s expremiérom Bohuslavom Sobotkom Zeman nikdy nemal. V októbri 2013 po predčasných voľbách prijal časť špičiek víťaznej strany ČSSD na čele s podpredsedom Michalom Haškom, avšak bez vedomia Sobotku. Ten situáciu označil za vnútrostranícky puč, Hašek nakoniec rezignoval na stranícky post a opustil Snemovňu.

Vulgarizmy

Zeman sa blysol aj v rozhlasovej relácii Hovory z Lán. V živom vysielaní Zeman v novembri 2014 opakovane predniesol hrubé vulgarizmy, kvôli ktorým sa reláciou zaoberala vysielacia rada. Okrem vulgarizmov vtedy Zeman vyvolal kritiku aj kvôli ostrému odsúdeniu ruskej kapely Pussy Riot.

Vulgárne sa Zeman vyjadril aj v stále čerstvom rozhovore na rádiu Frekvence 1. „Ja naozaj nevidím dôvod, prečo organizovať pochody Prahou a ukazovať tam nahú prdel," povedal v súvislosti s každoročným pražským sprievodom gayov, lesieb a bisexuálov. 

Zdravotné problémy

Vášnivý fajčiar, ktorý sa netají tým, že si zároveň rád „uhne". Nechválne sa Zeman preslávil aj svojou účasťou na odomykaní komory s korunovačnými klenotmi v máji 2013. Pôsobil unavene a neisto, oficiálne sa hovorilo o viróze, špekulovalo sa však o opitosti. 

V auguste 2013 lekári oznámili, že trpí ochorením nervov, kvôli ktorému horšie cíti nohy. Jeho zdravie je častou témou médií kvôli opätovnej kandidatúre, spomínala sa aj rakovina, tú však jeho tím razantne odmietol. Vlani v novembri Zeman hovoril o tom, že mu „odišla cukrovka", lekári dali zlepšenie stavu do súvislosti s dodržiavaním diéty.

Bohatý kancelár

Vratislav Mynář
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube / upcexpress)

Vratislav Mynář - Foto: YouTube / upcexpress

Zemanov kancelár Vratislav Mynář dodnes nemá bezpečnostnú previerku, vo svojej funkcii napriek tomu zostáva. Vlani v marci Zeman povedal, že ak Mynář bude dobre vykonávať svoju prácu a kvôli dôvodu pomalých súdov nebude rozhodnuté o jeho odvolaní, nevidí dôvod, aby z funkcie odchádzal.

Mynář tiež dlho tajil svoje príjmy, otáľal s podaním majetkového priznania a napríklad v roku 2014 vyvolal diskusiu jeho nákup vily v Prahe, ktorý bol podľa odborníkov podozrivo lacný. Svoje majetkové pomery Mynář zverejnil až na prelome roka, priznal stámiliónové majetky, okrem iného pozemky, domy v Prahe či Brne, akcie aj milióny na účtoch.

Kauza Peroutka

Zeman v januári 2015 na pražskom fóre o holokauste hovoril o zlyhaní intelektuálov v krízovej situácii, akou bol nástup nacizmu. „Jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka uverejnil v prestížnom časopise Prítomnosť článok s titulkom 'Hitler je gentleman'," povedal vtedy.

Článok, ktorý podľa odborníkov Peroutka nikdy nenapísal, sa prezidentskej kancelárii nepodarilo doteraz najsť. Peroutkova vnučka Terézia Kaslová sa súdnou cestou snaží meno svojho starého otca očistiť. Právoplatný verdikt doteraz nepadol.

Vystúpenie v Číne

Prezident sa v rámci návštevy Číny v októbri 2014 „blysol" aj vystúpením v tamojšej televízii, kde okrem iného povedal, že išiel do Číny nie preto, aby poučoval o ľudských právach, ale aby sa naučil, ako stabilizovať spoločnosť.

V súvislosti s cestou do Ruska na oslavy 70. výročia konca II. svetovej vojny v máji 2015 bol kritizovaný za zvažovanú účasť na vojenskej prehliadke ruskej armády, ktorú kvôli ruskej anexii Krymu bojkotovala väčšina západných lídrov. Zeman sa prehliadky nakoniec nezúčastnil.

Vyznamenania

Kritické ohlasy vzbudil aj výber niektorých ocenených pri príležitosti sviatku 28. októbra. Zeman podľa nich odmenil najmä svojich podporovateľov. Na slávnostný ceremoniál prezident tiež opakovane nepozýval niektorých rektorov, s ktorými mal v minulosti spory.

Predvlani vzbudil pozornosť prípad Jiřího Bradyho, ktorý bol podľa svojich slov najprv Hradom informovaný o udelení vyznamenania a potom, čo sa jeho príbuzný, minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL) zišiel s dalajlámom, už na zozname nebol.

Viac o téme: Miloš ZemanČeské prezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu