Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lívia Klausová (74) náhle končí ako česká veľvyslankyňa na Slovensku: Už sa vraj cíti unavená

Lívia Klausová a Václav Klaus
Lívia Klausová a Václav Klaus (Zdroj: Foto: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Livia Klausová (74) končí na vlastnú žiadosť v úlohe veľvyslankyne na Slovensku. Denníku Blesk to potvrdila hovorkyňa ministerstva zahraničia Českej republiky Michaela Lagronová. Manželka bývalého prezidenta Václava Klausa sa podľa denníka cíti unavená a chce sa venovať vnúčatám.

"Môžem potvrdiť, že pani Klausová na vlastnú žiadosť končí ako veľvyslankyňa v Bratislave. Do vymenovania nového veľvyslanca, ktorému musí hostiteľská krajina udeliť súhlas, nemôžeme oznamovať meno jej nástupcu," oznámila Blesku Lagronová. Ambasádu podľa nej dočasne povedie zástupca veľvyslanca.

Vyštudovaná ekonómka Klausová je veľvyslankyňou od decembra 2013. Jej vyslanie na Slovensko presadzoval prezident Miloš Zeman. Nepohodol sa kvôli tomu s vtedajším šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom. Klausová Zemana podporila v prezidentskej kampani. Veľvyslankyňou sa stala až za pôsobenia úradníckej vlády v Jiřího Rusnoka.

Okrem Klausovej na Slovensko Zeman presadzoval v roku 2013 ako ambasádora tiež bývalého kozmonauta Vladimíra Remka do Moskvy. Aj jeho vyslala do Ruska až Rusnokova vláda. Remek skončil ako veľvyslanec v Rusku začiatkom tohto roka.

Viac o téme: Václav KlausLívia Klausová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu