Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zeman opäť všetkých šokoval: Dubček sa posr*l od strachu, ďakujme Gorbačovovi

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

PRAHA - Nekomunistickí ministri, ktorí v roku 1948 podali demisiu, boli podľa prezidenta Miloša Zemana blbí. Niekdajší prvý tajomník ÚV KSČ Alexander Dubček patril medzi tých, ktorí sa v roku 1968 posr*li hrôzou, za vznik slobodného Československa po roku 1989 môže vtedajší sovietsky vodca Michail Gorbačov.

Zeman to dnes uviedol v prejave počas slávnostneho večera na Pražskom hrade počas zahájenia osláv 100 rokov od vzniku Československa a 25 rokov od vzniku Slovenskej republiky. Hlava štátu vo svojom vystúpení hodnotila okrem iného dôležité míľniky československej i českej histórie 20. storočia. "Keby nebolo niekoľkých blbých ministrov, ktorí podali demisiu, potom by nebolo možné, aby sa Klement Gottwald zaklínal ústavnosti tohto komunistického puču," uviedol prezident k februárovým udalostiam roku 1948.

Zeman tiež uviedol, že by bolo vhodné sa zamyslieť, prečo sa po okupácii Československa v roku 1968 vojskami Varšavskej zmluvy našiel medzi vtedajšou politickou elitou jediný statočný človek František Kriegel a "prečo sa všetci ostatní posr*li hrôzou". "Mne zakazujú vulgarizmy, ale toto, dúfam, vulgarizmus nie je," poznamenal. Dodal, že vtedajším predstaviteľom súhlas s okupáciou nepomohol. "Najskôr dostali tieto idoly funkciu predsedu Federálneho zhromaždenia, potom už len klesli na veľvyslanca v Turecku a potom už ani to nie," uviedol v zjavnej narážke na Dubčeka.

Prezident následne parafrázoval zásadu mnohých z prvých rokov normalizácie, a to "musím zostať vo svojej funkcii, pretože inak by tam prišla ešte väčšia sviňa, ako som ja". Táto zásada viedla k hlbokej skaze vtedajšieho Československa a k hlbokej demoralizácii, uviedol prezident.

Zeman tiež uviedol, že pád komunistického režimu v Československu nespôsobilo disidentské hnutia Charta 77, ale sovietsky vodca. "Bol to Gorbačov, ktorý spôsobil, že sa rozpadlo sovietske impérium a že sa Československo vymanilo zo sovietskych pazúrov. Myslím, že by sme mu mali vyjadriť svoju úctu," dodal.

Samostatná Slovenská republika má dlhšie trvanie než prvorepublikové Československo, pripomenul prezident. "Rovnako ako Slovensko sa môžeme radovať z toho, že sme bezpečná a prosperujúca krajina," povedal. "Nič nám takmer nehrozí, ak naša vlastná hlúposť nám nedovolí, aby sme na naše územie umiestnili ľudí, ktorí sem nepatria," podotkol. Tento rok by mal byť podľa Zemana tiež pripomienkou 1000 rokov českej štátnosti.

Viac o téme: Alexander DubčekMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu