Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Českí kandidáti to poriadne roztočili: Estrádna kampaň, krvavé peniaze a návrat politickej mŕtvoly

Českí kandidátov na prezidenta Zobraziť galériu (6)
Českí kandidátov na prezidenta (Zdroj: TASR, FB)

PRAHA - V Česku sa začala politická udalosť roka. O druhej sa otvorili volebné miestnosti, v ktorých naši susedia dnes a zajtra rozhodujú o tom, kto sa stane prezidentom krajiny.

Podľa najnovších prieskumov medzi najväčších favoritov patria súčasný prezident Miloš Zeman a akademik Jiří Drahoš. Ak by sa v druhom kole zrodila práve takáto dvojica, Zeman by podľa prieskumu agentúry Kantar TSN Median pre ČT s Drahošom prehral v pomere 44% k 48%.

V prvom kole by podľa volebného modelu dostal Zeman 42,5% hlasov, Drahoš 27,5%. Tretí Michal Horáček má vo volebnom modeli 12,5%, jeho potenciál presahuje 30%.

FOTO Česi si zvolia prezidenta: Ostrý boj proti Zemanovi, návrat škandalózneho expremiéra

Kampaň sa spočiatku niesla v pokojnom duchu, avšak postupne sa viacerí kandidáti zaplietli do niekoľkých hádok a škandálov. Pozrite sa s nami na tie najvýraznejšie.

Zemanove výroky o Dubčekovi

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Miloš Zeman - prezident České republiky)

Miloš Zeman - Foto: FB / Miloš Zeman - prezident České republiky

Najnovším škandálom sa blysol Miloš Zeman. Úradujúca hlava štátu sa v prejave počas slávnostneho večera na Pražskom hrade počas zahájenia osláv 100 rokov od vzniku Československa a 25 rokov od vzniku Českej a Slovenskej republiky poriadne blysla.

Zeman uviedol, že by bolo vhodné sa zamyslieť, prečo sa po okupácii Československa v roku 1968 vojskami Varšavskej zmluvy našiel medzi vtedajšou politickou elitou jediný statočný človek a „prečo sa všetci ostatní posr*li hrôzou".

Najskôr dostali tieto idoly funkciu predsedu Federálneho zhromaždenia, potom už len klesli na veľvyslanca v Turecku a potom už ani to nie," povedal v zjavnej narážke na Dubčeka.

Kampaňový manažér Drahoša

David Rath
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube / Iveta Golem)

David Rath - Foto: YouTube / Iveta Golem

Akademik Drahoš je rešpektovaným kandidátom, aj jeho tím však má maslo na hlave. Jeho manažér kampane Jakub Kleindienst bol totiž v minulosti spájaný s kauzou Rath. Pôsobil vo vedení spoločnosti ML Compet, ktorá je stíhaná kvôli tejto kauze, pričom odišiel až krátko po prepuknutí škandálu.

Ako sa neskôr vyjadril, o nezákonnej činnosti firmy spojenej s korupciou v Stredočeskom kraji nemal ani tušenie a v podstate v spoločnosti nepôsobil. O jeho minulosti vraj Drahoš vedel všetko, ten sa vyjadril, že si to musí preveriť. Kleindienst pôsobí ako manažér kampane doteraz.

Návrat Topolánka

Mirek Topolánek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR / AP / Petr David Josek)

Mirek Topolánek - Foto: TASR / AP / Petr David Josek

Topolánkov návrat z politického záhrobia prekvapil. Známy enfant terrible českej scény sa pokúša zasadnúť na pozíciu prezidenta. Počas svojej kariéry napríklad ukázal prostredník opozícičným poslancom, kopal do auta bulvárneho novinára, či dovolenkoval u kontroverzného talianského expremiéra Silvia Berlusconiho.

Bývalému predsedovi zlomilo väzy niekoľko káuz, ako je napríklad predražený nákup obrnených transportérov či konanie jeho pravej ruky, lobistu Mareka Dalíka, ktorý sa pokúsil ovplyvniť reportéra ČT.

Prestrelka Horáčka a Topolánka

Začiatkom decembra si na sociálnych sieťach tvrdé slová vymenili Michal Horáček a Mirek Topolánek. Známy textár vyčítal Topolánkovi jeho minulosť a jeho kandidatúru označil za estrádu. Expremiér kontroval vyjadrením, že Horáčková kampaň je platená krvavými peniazmi z jeho hazardnej spoločnosti (Horáček spoluzakladal Fortunu).

Zdravotný stav Zemana

Českí kandidáti to poriadne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto ČTK)

Lekárske konzílium - Foto: Repro ČTK

Zeman vlani pri niekoľkých svojich verejných vystúpeniach pôsobil dojmom, že má zdravotné problémy. Často pôsobil unavene, výrazne tiež schudol. Pri oznámení svojej kandidatúry  v marci povedal, že absolvoval vyšetrenie, ktoré potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkčnú neuropatiu, čo býva neurologická komplikácia pri ochoreniach cukrovkou. 

Špekulácie jeho o zdravotnom stave pred voľbami nabrali také obrátky, až muselo pred kamery predstúpiť lekárske konzílium, ktoré potvrdilo, že Zeman žiadne záhadné ochorenie nemá, rakovina je klamstvo a cukrovka sa zlepšila.

Očierňujúca kampaň Horáčka?

Michal Horáček musel čeliť obvineniam z toho, že si platí reklamy, ktoré očierňujú jeho protikandidátov. Upozorniť mal na to jeden používateľ Facebooku, ktorý tvrdí, že sa pri týchto príspevkoch dal v nastaveniach zistiť zadávateľ reklamy, ktorým mal byť práve Horáček, ako upozornil jeho rival Pavel Fischer.

„Z môjho inzertného účtu nikdy žiadna negatívna reklama zadaná nebola a ani nebude. Pavel Fischer zdieľa screenshot, na ktorom je zrejme spojená pozitívna reklama z mojej stránky s negatívnou reklamou, ktorá z môjho účtu nikdy nasadnutá nebola. Sám som taktiež takú reklamu zaregistroval," obhajoval sa Horáček.

Obvinenie Drahoša

Jiří Drahoš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR / AP / Petr David Josek)

Jiří Drahoš - Foto: TASR / AP / Petr David Josek

Drahoš si problémy narobil aj jedným nevinným statusom na Facebooku. Drahoš vo svojom vyjadrení k možnosti udeľovania plošných amnestií skopíroval časť textu svojho soka v boji o Pražský hrad Michala Horáčka. Vraj za to mohol externista.

„Ide o trápne nedorozumenie. Okopírovať vety z facebookoveho profilu protikandidáta je naozaj hlúpe. Ospravedlňujeme sa pánovi horáčkovi," povedala pre web Aktuálně.cz Kateřina Procházková, hovorkyňa Drahoša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu