Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Väčšina krajín si želá vstup Turecka do EÚ, domnieva sa Ankara

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA)

ANKARA - Vstup Turecka do Európskej únie podporuje väčšina členských štátov tohto bloku. V rozhovore pre agentúru DPA to uviedol šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. "Ak sa EÚ rozhodne Turecko neprijať, je to jej vec. Ale ja vidím, že turecké členstvo stále podporujú mnohé krajiny," domnieva sa turecký minister.

Proti je podľa neho len niekoľko členských štátov EÚ, ako sú Nemecko, Rakúsko a v poslednej dobe aj Dánsko. Odmietol pritom úvahy o prípadných iných spojenectvách, ktoré by Turecko muselo hľadať po odmietnutí zo strany EÚ. "Rusko nepredstavuje alternatívu k Západu," vyhlásil v tejto súvislosti Čavušoglu v rámci interview, ktoré bolo zverejnené v pondelok.  

Pre Ankaru podľa neho stále zostáva cieľom plné členstvo Turecka v Európskej únii.  Minister tiež vyjadril očakávanie, že v priebehu roka 2018 dôjde k zlepšeniu vzťahov medzi Ankarou a Berlínom. Zdôraznil pritom, že Turecko nemá s Nemeckom žiaden problém, avšak Nemecko má podľa neho problém s Tureckom. V tejto súvislosti sa posťažoval na to, že je v mnohých krajinách je v súčasnosti populárne kritizovať tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 

Čavušoglu v rozhovore, ktorý poskytol DPA v Ankare, pripustil, že represie po vlaňajšom neúspešnom pokuse o štátny prevrat poškodili obraz Turecka v zahraničí. Ubezpečoval však, že Turecko sa nestalo diktatúrou a že po normalizácii situácie dôjde v krajine k zrušeniu výnimočného stavu. 

Viac o téme: Mevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu