Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výnimočný stav v Turecku pokračuje: Vláda ho chce predlžiť o ďalšie tri emsiace

Bekir Bozdag
Bekir Bozdag (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Turecká vláda má v úmysle predĺžiť o ďalšie tri mesiace výnimočný stav, ktorý bol v krajine vyhlásený po zmarenom pokuse o vojenský prevrat z júla 2016.

Vicepremiér Bekir Bozdag v pondelok novinárom po vládnej schôdzi povedal, že v poradí už šieste predĺženie výnimočného stavu prerokuje tento mesiac turecká Rada pre národnú bezpečnosť pred tým, ako bude príslušný návrh predložený parlamentu na schválenie, informovala agentúra AP. Platnosť predošlého rozhodnutia o predĺžení výnimočného stavu má vypršať 19. januára.

Uvedené opatrenie umožnilo vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana rozsiahle zákroky proti domnelým protivníkom. Pre údajné prepojenie so zmareným pučom bolo zadržaných takmer 50.000 osôb, zatiaľ čo vyše 110.000 prišlo o pracovné miesta v štátnych zložkách.

Kritici výnimočného stavu tvrdia, že vláda zneužíva mimoriadne právomoci na zákroky proti všetkým svojim oponentom vrátane politikov, novinárov či aktivistov a vládnutím prostredníctvom dekrétov často obchádza zákonodarcov.

Viac o téme: PrevratTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu