Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin poslal do Bieleho domu telegram: Trumpa vyzýva k dialógu v mene stability

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Konštruktívny dialóg medzi Ruskom a Spojenými štátmi je nevyhnutný pre stabilitu vo svete. Myslí si to ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa takto vyjadril v novoročnom telegrame adresovanom americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Putin podľa Kremľa v pozdrave zdôraznil, že Rusko by mohlo s USA rozvíjať "pragmatickú spoluprácu" s dlhodobou perspektívou, ktorej základom by bola "rovnosť a vzájomný rešpekt".

Ruský prezident tiež poznamenal, že "rozvoj konštruktívneho rusko-amerického dialógu je obzvlášť dôležitý pre posilnenie strategickej stability vo svete i pre "hľadanie optimálnych odpovedí na globálne výzvy a hrozby". 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa zhoršili najviac od studenej vojny po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 a po obvineniach zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Obe krajiny prijímali po celý rok rôzne odvetné opatrenia od obmedzení počtu diplomatov na veľvyslanectve a konzulátoch až po schvaľovanie legislatívy zacielenej na štátom vlastnené médiá.

Assadovi sľúbil pomoc

Rusko bude naďalej podporovať sýrsku vládu v obrane jednoty krajiny. V novoročnom blahoželaní to sýrskemu prezidentovi Assadovi povedal ruský prezident Vladimir Putin. S odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa o tom dnes informovala agentúra TASS. Putin tento mesiac nariadil postupné stiahnutie ruských síl zo Sýrie, kde vojensky podporujú Assadov režim v občianskej vojne a v boji proti teroristom z organizácie Daeš.

"Putin potvrdil, že Rusko bude aj naďalej poskytovať všetku pomoc Sýrske republike v ochrane štátnej suverenity, jednoty a územnej celistvosti, aj v procese politického urovnania a v obnove národného hospodárstva," uviedol Kremeľ. Putin vyjadril nádej, že v budúcom roku budú pokračovať radikálne zmeny k lepšiemu.

Ruský prezident sa s Asadom stretol pred dvoma týždňami pri nečakanej návšteve Sýrie, pri ktorej okrem iného oznámil, že nariadil postupné stiahnutie ruských síl zo Sýrie. Vyhlásil tiež, že sýrski a ruskí vojaci dokázali za zhruba dva roky zničiť teroristickú organizáciu Daeš. Moskva sa do bojov v Sýrii zapojila v septembri 2015.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)

Tento týždeň vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, že hlavná bitka s Daešom v Sýrii skončila. Dodal ale, že kľúčovým úlohou ruskej armády v Sýrii teraz bude "zničiť Džabhat An-Nusrat". An-Nusrat bola sýrsku odnožou teroristickej organizácie al-Kájda, vlani údajne väzby na al-Kájdu popretŕhala, premenovala sa na Džabhat Fatah aš-Sam (Fronta dobytie Sýria) a teraz bojuje s inými povstaleckými skupinami proti sýrskemu režimu.

Ruská armáda bude naďalej v Sýrii využívať námornej komplex v Tartus a leteckú základňu Hmímím. Príslušnú dohodu so Sýriou ratifikovala tento týždeň horná komora ruského parlamentu.

Viac o téme: RuskoUSADonald TrumpVladimir PutinSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu