Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov opäť obvinil USA: Destabilizujete mierové snahy vo vzťahu k Iránu a KĽDR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa usmieva počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve 15. januára 2018, na ktorej bilancoval rok 2017.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa usmieva počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve 15. januára 2018, na ktorej bilancoval rok 2017. (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej lavrov v pondelok obvinil Spojené štáty z destabilizácie mierových úsilí vo vzťahu k Iránu a Severnej Kórei. Informovala o tom agentúra DPA. Ruský minister vyhlásil, že nedávne vyhlásenia amerického vedenia o výhradách k zmluve o iránskom jadrovom programe nevyvolávajú "optimizmus ani stabilitu".

Poznamenal, že Moskva sa v roku 2018 bude snažiť zachovať zmluvu o iránskom jadrovom programe. Upozornil, že Teherán plní všetky svoje záväzky, ktoré preň zo zmluvy vyplývajú. Lavrov dodal, že keď z Washingtonu začali prichádzať pochybnosti o zmysluplnosti zmluvy o iránskom jadrovom programe, Rusko sa spolu s čínskymi a európskymi účastníkmi jadrových rokovaní snažili Washington upozorniť na riziká tohto kroku a jeho nepredvídateľné dôsledky.

"Žiaľ, naše slová zatiaľ nepadli na správnu pôdu," vyjadril poľutovanie Lavrov, ktorý však doplnil, že "neprestanem pokračovať v našich snahách", ktorých cieľom je dosiahnuť, aby si USA "uvedomili realitu" - že Irán dohodu plní. Rok 2017 z pohľadu vývoja zahraničnej politiky označil Lavrov za "nie jednoduchý, (keďže) naďalej existovali ohniská napätia v rôznych častiach sveta". Pripomenul, že v posledných mesiacoch roku 2017 sa "výrazne vyostrila situácia vzhľadom na hrozby, ktoré zazneli z Washingtonu", vrátane vyhrážok riešiť problém Kórejského polostrova "výlučne cestou (použitia) sily".

Pokiaľ ide o KĽDR, Lavrov varoval, že dôsledky vojenského riešenia problému Severnej Kórey budú katastrofálne. Rusko a Čína podľa neho naliehajú na zastavenie akýchkoľvek konfliktných krokov zo strany KĽDR, ako aj USA a ich spojencov. Lavrov dodal, že Moskva je pripravená podporiť priame kontakty USA a KĽDR venované jadrovej otázke na Kórejskom polostrove, a to aj v rámci šesťstranných rokovaní zahŕňajúcich KĽDR, Čínu, Južnú Kóreu, Rusko, USA a Japonsko.

Pripomenul, že Moskva a Peking aktívne spolupracujú na riešení situácie na Kórejskom polostrove. Ide o ich spoločnú iniciatívu, ktorej podstatou je prechod od konfrontácie k politickému urovnaniu problému. Lavrov spresnil, že "pre začiatok navrhujeme všetkým upokojiť sa a zmraziť akékoľvek konfrontačné kroky" - najmä tie vo vojenskej oblasti: vystreľovanie rakiet, skúšky jadrových zbraní či organizovanie veľkých vojenských cvičení, aké USA v tomto regióne uskutočňujú s Južnou Kóreou i Japonskom.

Lavrov s poľutovaním dodal, že snahy i zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove narážajú na prekážky. Ako príklad uviedol vyhlásenie USA, že vojenský zásah voči KĽDR je takmer nevyhnutný. Lavrov konštatoval, že katastrofálne následky takejto "avantúry" si všetci uvedomujú. Upozornil však súčasne, že v situácii, keď sa už vytvárali podmienky na prechod k dialógu o urovnaní situácie na Kórejskom polostrove, v drvivej väčšine prípadov nasledovali provokácie v podobe veľkých vojenských cvičení v blízkosti Severnej Kórey, ktoré vyvolali ďalšiu špirálu napätia.

Viac o téme: Obvinenie RuskoUSAMoskvaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu