Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdogan mení rétoriku: Turecko chce urovnať napäté vzťahy s európskymi krajinami

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že chce napraviť napäté vzťahy s niektorými európskymi krajinami. Vyhlásil, že Turecko musí "znížiť počet (svojich) nepriateľov a zvýšiť počet priateľov". Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

 Vo vyjadreniach zverejnených tureckým denníkom Hürriyet Erdogan označil lídrov Nemecka, Holandska a Belgicka za "starých priateľov" a vzájomné kontakty z poslednej doby zhodnotil ako "celkom dobré". 

Poznamenal pritom, že predstavitelia uvedených krajín, rovnako ako Turecko, odmietajú nedávne rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.   Napätie medzi Ankarou a viacerými európskymi krajinami eskalovalo po tom, ako tamojšie úrady zabránili tureckým ministrom, aby tam uskutočnili politické zhromaždenia pred aprílovým ústavným referendom v Turecku.

Erdogan následne ostro kritizoval svojich európskych partnerov a opakovane ich obviňoval z rasizmu, podpory terorizmu a prirovnával ich k nacistom.  Európske štáty zase poukazovali na zhoršujúci sa stav v oblasti dodržiavania ľudských práv a demokratických princípov v Turecku, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu