Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Donald Trump uvítal zavedenie ďalších sankcii pre KĽDR: Svet chce mier, uviedol

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump privítal v piatok jednomyseľné rozhodnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) uvaliť nové sankcie na Severnú Kóreu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov práve hlasovala 15:0 v prospech dodatočných sankcií voči Severnej Kórei. Svet chce mier, nie smrť!" napísal Trump v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Americký minister obrany James Mattis predtým podľa agentúry AP vyhlásil, že nad Kórejským polostrovom "sa sťahujú búrkové mračná" a zatiaľ čo sa diplomati snažia vyriešiť krízu okolo severokórejského jadrového programu, armáda Spojených štátov si musí plniť svoju úlohu spočívajúcu v pripravenosti na vojnu.

Mattis počas piatkového vystúpenia pred desiatkami vojakov na základni Fort Bragg v Severnej Karolíne nepredpovedal konflikt, ale uviedol, že diplomacia má najvyššiu šancu na úspech, ak sa môžu slová amerických diplomatov oprieť o silnú armádu. Bezpečnostná rada OSN v piatok jednomyseľne schválila ďalšie sankcie voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) za jej pokračujúci jadrový program a raketové skúšky.

Na základe nových sankcií budú od 1. januára 2018 ešte viac obmedzené dodávky rafinovaných ropných produktov ako sú benzín, nafta a ťažký olej do tejto komunistickej krajiny. Rezolúcia BR OSN zároveň zakazuje i export viacerých severokórejských tovarov vrátane potravín, poľnohospodárskych výrobkov, strojov, elektrických zariadení, hornín, dreva a lodí. Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste Bezpečnostná rada OSN rozšírila v septembri už platné sankcie voči KĽDR. K ich ďalšiemu rozšíreniu pristúpila teraz.

Viac o téme: Donald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu