Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pakistan nariadil vyhostenie humanitárnych organizácií: Státisíce ľudí sú v ohrození života

Obyvatelia Pakistanu
Obyvatelia Pakistanu (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

ISLAMABAD - Státisíce ľudí v Pakistane, vysídlené v dôsledku vojny proti terorizmu a prírodných katastrof, by mohli prestať dostávať životne dôležitú humanitárnu pomoc. Tento scenár je reálny po tom, ako pakistanská vláda nariadila vyhostenie niektorých medzinárodných humanitárnych organizácií.

S odvolaním sa na vyhlásenie aktivistov o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Pakistanskí predstavitelia požiadali asi desiatku medzinárodných charitatívnych organizácií, aby ukončili svoje operácie do dvoch mesiacov. Uviedol to pracovník ministerstva vnútra v Pakistane, ktorý si neželal byť menovaný. 
Podľa neho k týmto skupinám patria napríklad nadácia Open Society Foundations, ktorú založil americký filantrop George Soros, aj britská organizácia ActionAid. "(Tento krok) skomplikuje humanitárnu pomoc pre komunity, ktoré boli vysídlené v dôsledku vojny či tie, ktoré sa ocitli na okraji spoločnosti," uviedol aktivista Tajmur Kamál pôsobiaci v meste Péšávar. 

Podľa neho sú státisíce ľudí závislé od pomoci, čo sa týka zabezpečenia prístrešia, stravy, zdravotnej starostlivosti a hygieny. Upozornil, že práve túto pomoc zabezpečujú humanitárne organizácie, ktorým vláda naradila z krajiny odísť.  Agentúra AP pripomenula, že tento krok súvisí s dlhodobou snahou pakistanskej vlády vyhostiť niektoré medzinárodné neziskové organizácie pre podozrenie zo špionáže v záujme západných krajín. 

Viac o téme: VyhosteniePakistanIslamabadHumanitárne organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu