Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepokoje na Blízkom východe pokračujú: Izraelskí vojaci zabili dvoch Palestínčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - V Pásme Gazy aj na Západnom brehu Jordánu pokračujú aj v piatok protesty proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Ako informoval hovorca ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy Ašraf al-Kidrá, pri stretoch medzi demonštrantmi a izraelskou armádou prišli v piatok v Pásme Gazy o život dvaja Palestínčania vo veku 24 a 29 rokov. Ďalších 45 Palestínčanov podľa neho pri izraelskom zásahu utrpelo zranenia.

Izraelská armáda podľa jej neskoršieho stanoviska len reagovala na násilnosti zo strany palestínskych demonštrantov, ktorí na izraelských vojakov hádzali zápalné fľaše, kamene a podpaľovali pneumatiky. Vojaci podľa stanoviska izraelskej armády reagovali streľbou "cielenou proti hlavným podnecovateľom nepokojov".

Protesty na palestínskych územiach, ale aj v mnohých iných prevažne moslimských štátoch pokračujú už od 6. decembra, kedy Trump svoje rozhodnutie o Jeruzaleme oznámil. Vyostrujú sa každý týždeň najmä v piatok po tradičných piatkových moslimských bohoslužbách. Na palestínskej strane pri nich zahynulo už viacero demonštrantov. Izrael pôvodne tvrdil, že do demonštrantov strieľa len gumovými projektilmi, neskôr priznal, že používa bežnú muníciu. Minulý piatok zastrelili izraelskí vojaci dokonca aj muža na vozíčku.

Viac o téme: NepokojeJordánPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu