Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledný diel skladačky! Do tragédie letu MH17 nad Ukrajinou je zapletený ruský generál

Trosky Boeingu 777 Zobraziť galériu (6)
Trosky Boeingu 777 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

LONDÝN/MOSKVA - Nezávislej investigatívnej skupine Bellingcat sa podarilo identifikovať osobu, ktorá údajne zohrala kľúčovú úlohu pri katastrofe dopravného lietadla nad Donbasom v júli 2014, pri ktorej zahynulo takmer 300 ľudí. Skupina to dnes oznámila na svojich webových stránkach. Z odpočúvania vtedajších telefónnych rozhovorov vraj vyplynulo, že ide o penzionovaného ruského generála Nikolaja Fiodoroviča Tkačeva, ktorý teraz pôsobí ako hlavný inšpektor centrálneho vojenského okruhu ruskej armády.

DEFINITÍVNY DÔKAZ Vyšetrovatelia: 298 ľudí letu MH17 zavraždil BUK z Ruska!

O prevoze protivzdušného systému Buk medzi sebou hovorili dvaja ľudia, jeden mal krycie meno Delfín a druhý Orion. Spomínaným Delfínom mal byť práve Tkačev, ktorý bol pri odpočúvaní zachytený, ako povie: "Tu Nikolaj Fiodorovič. Zdravím ťa." Orion mu na to kontruje: "Nikolaj Fiodorovič, rád ťa počujem." Nasleduje debata o transporte, pri ktorej Delfín hovorí, že kolóna je potvrdená a pýta sa, odkiaľ a kam pôjde. Orion si nie je istý, no Delfín nakoniec povie, že by mala ísť približne 1,5 kilometra od letiska. To sa však Orionovi nezdá, pretože je tam dedina. "Majú tam pozície. Neviem. Niečo vyskúšame." dodáva. Orion.

Presná úloha Tkačeva podľa skupiny Bellingcat nie je jasná. O "Delfína" sa údajne zaujíma medzinárodná vyšetrovacia skupina, ktorá má nahrávky telefonátov k dispozícii a požiadala o pomoc s identifikáciou hovoriacich osôb. Hlasová analýza vykonaná v USA a Litve podľa Bellingcat s vysokou pravdepodobnosťou ukázala, že ide o Tkačeva. Ten popiera, že by sa v kritickom čase na východe Ukrajiny zdržiaval.

Tkačev (druhý zľava)
Zobraziť galériu (6)
Tkačev (druhý zľava)  (Zdroj: Bellingcat)

Lietadlo Boeing 777 pri lete na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur podľa vyšetrovateľov zničila raketa zem - vzduch odpálená z územia, ktoré majú pod kontrolou proruskí separatisti. Povstalci akýkoľvek podiel na zostrelení civilného lietadla popierajú, tvrdenie vyšetrovacej skupiny sa snaží vyvrátiť aj Moskva.

Posledný diel skladačky! Do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bellingcat)

Podľa ruských a ukrajinských médií riadil Tkačev boj povstalcov z mesta Krasnodon v Luhanskej oblasti. Informáciu potvrdil aj bývalý "minister obrany" doneckých povstalcov Igor Strelkov-Girkin. Tkačev získal zásluhy v čečenských vojnách, ktoré viedla Moskva proti severokavkazským vzbúrencom, demobilizovaný bol v roku 2010. V rokoch 2011-2012 pôsobil ako hlavný vojenský poradca režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Posledný diel skladačky! Do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bellingcat)

Posledný diel skladačky! Do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

V rozhovore s investigatívnym časopisom The Insider generálplukovník Tkačev tvrdí, že po návrate zo Sýrie sa stal hlavným inšpektorom centrálneho vojenského okruhu ruskej armády. Od roku 2012 sa údajne z Ruska nevzdialil a na Ukrajine v roku 2014 nebol.

Systém Buk
Zobraziť galériu (6)
Systém Buk  (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Viac o téme: ZostrelenieUkrajinaBoeing 777MH17BellingcatNikolaj Tkačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu